Boek 'Utrecht bouwt 1945-1975' verschijnt

  Cultuur

UTRECHT - Op woensdag 22 mei wordt het boek Utrecht Bouwt 1945-1975 gepresenteerd in de Tuinzaal van het Centraal Museum. In dit rijk geïllustreerde boek vertellen de auteurs Arjan den Boer, Bettina van Santen en Ronald Willemsen uitgebreid over de Utrechtse wijken, gebouwen, architecten en kunstenaars uit de periode 1945-1975. Wij nodigen u van harte uit bij deze feestelijke gelegenheid aanwezig te zijn. 

De modernisering van Utrecht

Utrecht werd in de wederopbouwperiode mede gevormd tot de stad van vandaag. Uitbreidingswijken als Kanaleneiland, Overvecht en Tuindorp-Oost verrezen onder gemeentelijke supervisie, terwijl ondernemers nieuwe bedrijfspanden en kantoren lieten bouwen. Moderne winkelcentra weerspiegelden de groeiende welvaart en de oude binnenstad moest worden 'opengebroken' om het autoverkeer ruim baan te geven.

Idealisme en innovatie in de bouw

Het was een tijd vol optimisme over de modernisering van de stad. Dit uitte zich in het idealisme van de 'wijkgedachte' en innovaties in de bouw. Utrechtse architecten als Gerrit Rietveld, Sjoerd Wouda, Piet Dingemans en Helene Hulst-Alexander verrijkten de stad met moderne architectuur. Ook kunstenaars leverden een belangrijke bijdrage aan het aanzien van de nieuwe Utrechtse wijken, waaronder Jan Boon en Pieter d'Hont.

Het verhaal over de Utrechtse wijken, gebouwen en architecten uit de periode 1945-1975 wordt in dit boek voor het eerst uitgebreid verteld dankzij nieuw onderzoek en interviews met nabestaanden en oud-collega's van architecten en kunstenaars.

Utrecht Bouwt 1945-1975 verschijnt 22 mei bij Uitgeverij Matrijs en is tot stand gekomen in samenwerking met de gemeente Utrecht.

Dromen in Beton

De publicatie van het boek vormt tegelijkertijd een eerste aftrap van de tentoonstelling Dromen in beton. Kanaleneiland en Hoog Catharijne die van 18 september 2019 tot en met 15 januari 2020 te zien zal zijn in het Centraal Museum.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden