Coqu brengt de Nederlandse première van The Divine Liturgy of St John Chrysostom in Gertrudiskathedraal

  Cultuur

UTRECHT - Zaterdagavond 1 juni brengt vocaal ensemble Coqu onder leiding van Patrick Pranger in de Gertrudiskathedraal in Utrecht de Nederlandse
première van The Divine Liturgy of St John Chrysostom. Volgens de dirigent, die speciaal voor dit project bij de componist op bezoek ging in Londen, is de muziek 'een combinatie van moderne, fijn in het gehoor liggende muziek waarin de Engelse koortraditie vermengd is met de Russische'.

Opvallend in Levine's stijl zijn twee terugkerende tegenpolen: naast breed uitgesmeerde gestapelde akkoorden, met regelmatig een woeste dissonant, is de muziek opzwepend met een sterk ritmische invloed. The Divine Liturgy of St John Chrysostom overstijgt tijd en landsgrenzen en biedt de luisteraar een eigen spirituele ervaring.

Alexander Levine (1955) schreef dit werk in 2005 na een pelgrimage naar het graf van de Russisch-orthodoxe priester Alexander Men. Levine streeft met dit grote a cappella werk in 22 delen een spirituele pelgrimage na, geïnspireerd op liederen uit de Grieks-Orthodoxe traditie en de polyfonie uit de renaissance.

In het concert van Coqu klinken 14 delen omspeeld door de uit Syrië afkomstige Jaber Fayad op zijn oed (ook wel ud, het snaarinstrument waaruit later de luit ontstond), muziek die wonderwel samengaat met de door Levine gecomponeerde koorklanken.

Concertgegevens Utrecht
Zaterdag 1 juni | 20.15u | Gertrudiskathedraal, Willemsplantsoen 2, 3511
LA Utrecht | € 15/€10
Kaarten voor Utrecht te koop via www.coqu.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden