Straatpoëziefietstocht door Utrecht

  Cultuur

UTRECHT - Tim van den Hoed van De Utrechtse Boekenbar (ook wel bekend van het boekenpanel van DWDD) en Kila van der Starre van de Universiteit Utrecht (literatuurwetenschapper gespecialiseerd in poëzie buiten het boek) hebben ook dit jaar weer de handen ineen geslagen om mooie poëzie-evenementen op de kaart te zetten in Utrecht.

Op zondag 19 mei leidt Kila een straatpoëziewandeling en een straatpoëziefietstocht door Utrecht. De wandeling is vol, maar er zijn nog plaatsen voor de fietstocht. Deze start om 15.00 uur op het Jaarbeursplein (verzamelen om 14:50 uur). Deelnemers dienen een eigen fiets mee te nemen. Rond 16.00 uur wordt er pauze gehouden in De Utrechtse Boekenbar. Rond 17:30 uur eindigt de tocht weer op het Jaarbeursplein. Kila neemt je mee langs verschillende straatgedichten in Utrecht en vertelt van alles over straatpoëzie in het algemeen en die muurgedichten in het bijzonder.

Aanmelden is verplicht en kan hier

Tim van den Hoed (1989) opende eind 2017 De Utrechtse Boekenbar aan de Westerkade. Het idee van De Utrechtse Boekenbar is ontstaan uit liefde voor boeken en de stad Utrecht. Tim is geboren en getogen Utrechter en zag de afgelopen jaren Utrecht steeds meer veranderen. Van een studentenstad pur sang tot een bruisende en creatieve plek, met vernieuwende horeca-concepten en ontelbaar veel culturele evenementen. Een stad ook die houdt van boeken. Zoveel zelfs dat Utrecht City of Literature is geworden. Maar er miste nog iets, volgens Tim. Een boekwinkel die niet alleen oog heeft voor de schoonheid van boeken, maar ook voor de kracht van een mooie, sfeervolle winkel waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Een plek die draait om boeken, en ook een plek die draait om de mensen die van boeken houden. Interactie, sfeer en boeken komen hier samen. Tim deed de journalistieke opleiding Nieuws en Media waarna hij ging werken bij de VARAgids. Na anderhalf jaar werd hij redacteur boeken en productspecialist internationale boeken bij bol.com. Bij bol.com heeft hij veel van het boekenvak geleerd. Toch kon hij er nooit volledig aarden. De puur commerciële drijfveren van het bedrijf rijmen niet met de passie die hij heeft voor boeken. Na bol.com werkte Tim voor Utrecht Marketing.

Kila van der Starre (1988) schrijft aan de Universiteit Utrecht een proefschrift over poëzie buiten het boek. Ze is vooral geïnteresseerd in hoe mensen poëzie gebruiken in het dagelijks leven en hoe de materiële drager van een gedicht bijdraagt aan de betekenis van dat gedicht. In haar onderzoek richt ze zich voornamelijk op poëzie in de openbare ruimte (straatpoëzie), op lichamen (poëzietatoeages), op gebruiksvoorwerpen (Stichting Plint), op de radio (Candlelight Radio), op social media (Instagrampoëzie) en in kranten (poëzie in rouwadvertenties). Ook houdt Kila zich bezig met de koppeling tussen onderzoek naar Nederlandstalige literatuur en het schoolvak Nederlands. In 2016 stelde Kila samen met Jeroen Dera en Sarah Posman de essaybundel Dichters van het nieuwe millennium samen. In 2017 publiceerde ze in samenwerking met Stichting Lezen en het Nederlands Letterenfonds het onderzoeksrapport Poëzie in Nederland (2017) en lanceerde ze de crowdsourcingswebsite Straatpoezie.nl. In 2018 bracht ze samen met Babette Zijlstra het poëzie-doe-boek woorden temmen. 24 uur in het licht van KilaBabsie uit.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden