Concert van het UMA Kamerorkest in Tsjechische sferen.

  Cultuur

Het UMA Kamerorkest speelt een Boheems programma; op zondagmiddag 19 mei in de Geertekerk in Utrecht.

UTRECHT - Twee werken van Tsjechische componisten en een werk dat aan de hoofdstad Praag is opgedragen. Entreekaarten à 13 euro kunnen via concerten@ziggo.nl worden gereserveerd. Aanvang van het concert is 16.00 uur.

De symfonie in D van Jan Václav Voríšek stond al jaren op de "lijst van ooit" van het orkest. Deze tijdgenoot van Schubert en Beethoven liet slechts een bescheiden oeuvre na; slechts één symfonie, maar wat een pareltje! Het was de grote componist Johannes Brahms die de talenten van Antonin Dvorák ontdekte en hem voordroeg aan dirigenten en muziekuitgevers. Als dertiger componeert hij de Tsjechische Suite, een muziekstuk dat bol staat van de vaderlandse folklore. De vijfdelige suite begint met een soort ouverture, de pastorale. De volgende delen zijn: polka – menuet – romance – furiant. De nadruk van de suite ligt op de Boheemse dansen.

Prague sinfonietta is een compositie van Leonardo Balada. Hij schreef het werk op verzoek van een muziekfestival in Torroella de Montgrí, Noord-Spanje. De binding met Praag ligt daarbij niet direct voor de hand. Balada heeft het werk ook niet direct naar aanleiding van een bezoek aan die stad of iets dergelijks geschreven. Tijdens het muziekfestival zou de première van Balada's werk echter gespeeld worden door het Tsjechisch Sinfonietta onder leiding van Charles Olivieri-Munroe. Zo kwam Balada uit bij de Praagse symfonie van Wolfgang Amadeus Mozart. Balada heeft binnen zijn eigen stijl veel werken gecomponeerd, waarin klassieke werken worden getransformeerd naar een andere muziekstijl zoals hedendaagse muziek. In dit geval transformeerde hij motieven uit Mozarts symfonie naar een sardana, een Catalaanse volksdans. Daarbij linkte hij ook de componist Vincenç Bou uit Torroella de Montgrí en componist van een aantal sardanas aan zijn compositie.

Zondag 19 mei, 16:00u
Geertekerk, Utrecht

UMA Kamerorkest
Marco Bons, dirigent

Entree €15 / €13 (vooraf gereserveerd)
Kaartreserveringen via: concerten@ziggo.nl
Meer informatie op: www.uma-kamerorkest.com

De Utrechtse Muziekacademie is een kamerorkest (uit te breiden tot een orkest van symfonische omvang) voor goede, enthousiaste amateurmusici. Het orkest is opgericht in 1994 en vierde in 2014 dus haar twintigjarig bestaan. Het UMA-repertoire is veelzijdig. Zo vermeldde recente programmering uiteenlopende werken als de Vierde symfonie van Mahler, de Petite Suite van Roussel, de opera Macbeth van Verdi, de derde symfonie van Schubert en de Italiaanse serenade van Wolf. Ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan werd in januari 2014 de eerste akte uit Wagner's Walküre semiscenisch uitgevoerd. Sinds de oprichting staat het UMA Kamerorkest onder leiding van Marco Bons.

De Nederlandse dirigent Marco Bons won in juni 2009 de eerste prijs op het Blue Danube Opera dirigenten Concours te Burgas (Bulgarije). Vanaf juni 2010 dirigeert hij operaproducties aan de operahuizen van o.a. Boekarest, Belgrado en Banská Bystrica (Slowakije). Zijn affiniteit met opera komt in Nederland o.a. tot uiting bij het operagezelschap 'Bel Canto' te Velsen en de 'Rotterdamse Opera'. Van beide gezelschappen is Marco Bons artistiek leider. In dezelfde functie dirigeert hij symfonieorkest 'Carpe Diem'.

Meer berichten