Foto: Wouter Jansen
Foto: Wouter Jansen (Foto: wouter jansen)

Utrechtse studenten maken kans op ‘opera-Oscar’

  Cultuur

Het Utrechtsch Studenten Concert maakt met de opera Thijl kans op een International Opera Award.

UTRECHT - Met zijn uitvoering van de grootste Nederlandstalige opera ooit geschreven, ten tonele gebracht in een theater van zeecontainers, heeft het studentenorkest afgelopen zomer veel stof doen opwaaien. Het succes van Thijl bleef ook internationaal niet onopgemerkt. Maandag 29 april reizen een aantal orkestleden af naar Londen, om misschien wel als eerste studenten in de geschiedenis een International Opera Award in de wacht te slepen.

De International Opera Awards worden ook wel gezien als de 'Oscars' van de opera. De prestigieuze prijzen worden jaarlijks uitgereikt in aanwezigheid van de internationale opera-top.  Uit vele inzendingen door operaliefhebbers, dit jaar een recordaantal, koos een professionele jury afgelopen januari de genomineerden. Op 29 april worden de uiteindelijke winnaars - ook gekozen door de jury - bekendgemaakt tijdens een gala evenement in Londen. Dat een studenten gezelschap kans maakt op een prijs, is een unicum.

Kanshebbers

Samen met De Nationale Opera houdt het USConcert dit jaar in Londen de eer hoog voor Nederland. De studenten moeten het in de categorie 'herontdekt werk' opnemen tegen 7 professionele gezelschappen, zoals de Poolse Nationale Opera en de bekende Bregenzer Festspiele, die in 2015 nog een award ontving voor 'beste festival' en dit jaar  ook genomineerd is in de categorie 'Wereldpremière'. De concurrentie is dus groot, maar voor de leden van het USConcert is de belangrijkste prijs al binnen: "Dat we met de allerbeste operagezelschappen van de wereld op één shortlist staan én naar de gala-uitreiking in Londen mogen, is een enorme eer. Het wordt hoe dan ook een onvergetelijke ervaring", aldus initiatiefnemer en orkestlid Jaap van Hellenberg Hubar.

Thijl

De opera Thijl is niet voor niets genomineerd in de categorie 'herontdekt werk'. De opera van de Nederlandse componist Jan van Gilse over verzetsheld Thijl Uilenspiegel was voor het eerst en laatst volledig uitgevoerd in 1980. Na die uitvoering is de bladmuziek spoorloos verdwenen en is het werk nooit meer uitgevoerd, totdat het USConcert afgelopen zomer het lef had om het spectaculaire werk terug naar het theater te brengen. De productie trok uitverkochte zalen en kon rekenen op lovende recensies.

Dat Thijl  terug op het toneel kwam, was niet vanzelfsprekend. Maar liefst 85 musici, 65 koorzangers, vele figuranten en 8 topsolisten kwamen bij elkaar en er werd en passant een tijdelijk theater neergezet op het terrein van het Nationaal Militair Museum. Bovendien moest ook de handgeschreven bladmuziek door de orkestleden ontcijferd worden - een monsterklus die ruim anderhalf jaar in beslag nam. Acht studenten uit het orkest hebben zich full-time ingezet om het enorme project in goede banen te leiden.

Award ceremonie

In totaal worden er tijdens het gala evenement 21 awards uitgereikt, afgewisseld met diverse muzikale optredens door internationale opera sterren. De hoogtepunten van de avond zullen uitgezonden worden door BBC Radio 3 op zondagavond 5 mei.

Wie Thijl gemist heeft of wil nagenieten kan de CD en DVD bestellen via www.thijl2018.nl. Het USConcert is op 13 en 15 juni weer te horen in Amsterdam en Utrecht met o.a. de Symfonische dansen van Rachmaninoff.

De eerstvolgende operaproductie van het orkest zal vermoedelijk te zien zijn in 2023, wanneer het USConcert zijn 200-jarig bestaan viert. Wat de studenten daarvoor in petto hebben, is nog niet bekend.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden