Herdenkingsprogramma Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet Utrecht

  Cultuur

UTRECHT - Op zaterdag 4 mei vindt in Utrecht het herdenkingsprogramma Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet plaats. In en rond het centrum, Utrecht-Oost en Hoograven komen vertellers, bewoners, nazaten en andere belangstellenden samen in huizen waar joodse plaatsgenoten voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog woonden en werkten. Ook verzetsverhalen komen aan bod. Het Utrechtse programma wordt georganiseerd door Annemarie van den Brink en Trea Scholten van Tools voor taal, met ondersteuning van het Joods Cultureel Kwartier.

Om te herinneren en te herdenken

Niet zelden is een joods verhaal óók een verzetsverhaal en andersom. Er waren joden betrokken bij het verzet. Onderduik werd vaak mogelijk gemaakt door betrokkenheid van verzetsmensen. Op 4 mei zijn er negen locaties waar joden herdacht worden.

Voorbeelden uit het programma van dit jaar

In het monumentale Broodhuis aan de Springweg, de voormalige synagoge, vertellen twee historici het verhaal van de bevlogen oppervoorzanger van de Joodse Gemeente Joseph Wijnberg (1915-1944).  

In het pand aan de Van Limburg Stirumstraat 19 zat de vervalsingscentrale van Rut Matthijsen, mede-oprichter van de verzetsgroep het Utrechts Kindercomité. Hier werd de kiem gelegd voor uitgeverij de Bezige Bij. Dochter en kleinzoon van Matthijsen vertellen zijn verhaal.  

Examenleerlingen Nina en Sarah deden voor hun profielwerkstuk onderzoek naar het leven van fotograaf Eduard Sanders (1886-1942) die in de oorlog op Westerstraat 15 woonde. Sanderskenner Jan Spoolder vult hun verhaal aan. Dit verhaal wordt verteld op Catharijnesingel 40. De locatie biedt uitzicht over de vroegere Westerstraat.  

De bijeenkomsten duren maximaal een uur en zijn gratis toegankelijk. Kijk voor het volledige programma op https://www.openjoodsehuizen.nl/nl/page/4428/utrecht

Meer berichten