Foto: Maroussia Anthonise
Foto: Maroussia Anthonise

Theatervoorstelling met echte oorlogsverhalen in Overvecht

  Cultuur

Stut neemt je mee op oorlogspad. Op 4 en 5 mei organiseren ze een theatrale route door Overvecht waarin oorlog herdacht en samenhorigheid gevierd wordt.

UTRECHT - De voorstelling wordt gespeeld door een diverse groep jongeren: vluchtelingen, nieuwkomers en rasechte Utrechters. Zij hebben zich in de Tweede Wereldoorlog verdiept en ouderen geïnterviewd die de oorlog als kind hebben meegemaakt. Op basis van deze verhalen kijken ze naar het verleden, het heden én de toekomst.

"Verjaardagen waren niet belangrijk in de oorlog. Alle kleding en schoenen werden doorgegeven en je had niet veel. Je werd wel gefeliciteerd, en geknuffeld, als je jarig was. En één keer toen ik jarig was tijdens de oorlog kreeg ik een cadeautje. Een poëziealbum. Daar was ik heel erg blij mee." - Mevr. Mosselman (1932)

"Toen Nederland bevrijd werd kwamen de tanks door de Voorstraat heen. Dat vergeet ik nooit. En ik zat er ook op! Zo'n tank. Als 6/7-jarig jongetje. Of het mocht weet ik niet, maar ik deed het gewoon! En we kregen chocolade. Chocolade van de Canadezen." - Dhr. Eimers (1940)

Deze voorstelling wordt gemaakt ihkv Theater Na de Dam.  

Over Stut Theater

Stut Theater is het oudste community theatergezelschap van Nederland, gevestigd in de Utrechtse wijk Overvecht. Zij combineert kunst en welzijn tot een eigen artistieke signatuur. De voorstellingen van Stut gaan over maatschappelijke onderwerpen, gebaseerd op de persoonlijke verhalen en ervaringen van haar bijzondere spelers. Bijzonder omdat ze overal vandaan komen en zonder enige podiumervaring de vloer opgaan.

Over Theater Na de Dam

Theater Na de Dam is een Nederlandse theatermanifestatie die jaarlijks plaatsvindt op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei. In verschillende theaters in Nederland worden meer dan tachtig theater-voorstellingen gelijktijdig opgevoerd die inhoudelijk betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog.

Praktische informatie:

Op 4 mei start om 19.45 uur een gezamenlijk herdenkingsmoment ingeleid door wethouder Kees Diepenveen. Daarna begint de voorstelling.  

Op 5 mei start de voorstelling om 13.00 uur.

Toegang is €10 (U-pas/65+/CJP €5), kaartverkoop via www.stut.nl

Locatie: ZIMIHC theater Stefanus (Braziliëdreef 2 Overvecht)

Meer berichten