Gratis naar het Spoorwegmuseum met je tienertoerkaart

  Cultuur

Zondag 14 april opent de burgemeester van Utrecht, Jan van Zanen, de tentoonstelling 'Tienertoer' in het Spoorwegmuseum. Het Spoorwegmuseum blikt met deze tentoonstelling terug op het succes van de tienertoerkaart die in 1969 werd geïntroduceerd.

UTRECHT - Het museum verzamelde tientallen bijzondere, ontroerende en grappige verhalen van tieners die, vaak voor het eerst, op reis gingen zonder hun ouders. Heb jij je tienertoerkaart bewaard? Op vertoon van je oude tienertoerkaart heb je op zondag 14 april gratis toegang tot het Spoorwegmuseum en kun je als eerste de tentoonstelling bekijken.

Persoonlijke verhalen

De kern van de tentoonstelling bestaat uit de verhalen van de reizigers zelf. Een oproep om die te delen, leverde tientallen reacties op. De filmpjes, dagboeken, foto's en treinkaartjes van tienertoerders uit de jaren 70, 80 en 90 zijn te zien in de tentoonstelling. Ook Jan van Zanen vertelt zijn verhaal, hij ging in 1973 met een vriend op Tienertoer: "Acht dagen lang met de trein van hot naar her. Geen ouders mee. Geen mobiele telefoon, geen Whatsapp. Spoorboekje in de hand, gesmeerde broodjes in de tas en dan weg, zo vér mogelijk. Tienertoer was voor mij weer een stap richting de wijde wereld. Richting zelfstandigheid. Een bijzondere ervaring. Mede dankzij de tienertoer beleefde ik een bereisde zomer."
Wil jij nog een tienertoerverhaal delen. Dat kan op het prikbord, zoals die vroeger ook op de stations te vinden was.

De tienertoerkaart

Met de Tienertoer richtte NS zich specifiek op een jongere doelgroep, dit waren tenslotte de reizigers van de toekomst. In 1969 introduceerde NS voor 20 gulden de tienertoerkaart waarmee jongeren tussen de 8 en 12 jaar acht dagen onbeperkt door Nederland konden reizen. Tussen 1969 en 1994 maakten honderdduizenden jongeren gebruik van de Tienertoer, in 1991 werd het 3 miljoenste tienertoerkaartje verkocht. Vanwege de teruglopende belangstelling werd de Tienertoer in 1994 afgeschaft. Het Spoorwegmuseum laat aan de hand van prachtige affiches en reclamemateriaal het ontstaan en de ontwikkeling van de Tienertoer.

Het Spoorwegmuseum
Tentoonstelling 'Tienertoer'
14 april t/m 1 september 2019
www.spoorwegmuseum.nl

Meer berichten