Wie wordt Voorleeskampioen van Utrecht?

  Cultuur

Op vrijdag 22 maart organiseert de Bibliotheek Utrecht de Utrechtse finale van de Nationale Voorleeswedstrijd in het ZIMIHC theater in Zuilen. Zes Utrechtse finalisten, gekozen door publiek en jury, strijden dan om de titel Voorleeskampioen van Utrecht.

Utrechtse voorrondes en finale

In de finale staan 6 leerlingen van groep 7 en 8, voorleeskampioen van hun eigen school. Op 14 maart streden zij tijdens de voorrondes met 16 schoolkampioenen om een plaatsje in de Stedelijke Finale. In deze Finale lezen zij twee keer voor: eerst een zelfgekozen fragment en daarna moeten ze onvoorbereid voorlezen. Ze krijgen pas die ochtend het boek, waaruit ze gaan voorlezen. De presentator bepaalt daarbij de volgorde van de voorlezers.

Jury

De voorlezers worden aangemoedigd door hun klasgenoten en familieleden. Met prachtige spandoeken en een yell moedigen zij hun kandidaat aan. De jury bestaat uit drie professionals: kinderboekenschrijver Gideon Samson, hij schreef o.a. de boeken Eilanddagen, Zeb., Zwarte zwaan en Overspoeld. Daarnaast Ralph Borghart, schoolleider van KBS Onder De Bogen, en Mariken van Meer, manager van de Bibliotheek Utrecht. De presentatie van de Stedelijke Finale is in handen van Sosha Duysker, bekend als presentatrice van Het Klokhuis.

Provinciale ronde en Landelijke Finale

De voorleeskampioen van Utrecht mag door naar de Provinciale ronde op donderdag 11 april in De Kom in Nieuwegein. En alle 12 provinciale winnaars treffen elkaar tenslotte tijdens de landelijke finale op 22 mei in de Schouwburg Amstelveen.

De Nationale Voorleeswedstrijd

De Nationale Voorleeswedstrijd is een jaarlijks terugkerende voorleeswedstrijd voor kinderen uit groep 7 en 8 van het basisonderwijs. Door mee te doen aan De Nationale Voorleeswedstrijd ervaren leerlingen op een speelse manier dat voorlezen leuk en waardevol is. Doel is om kinderenenthousiast te maken voor lezen in het algemeen en kinder- en jeugdliteratuur in het bijzonder.
Landelijk deden in 2018 meer dan 200.000 kinderen van 3452 scholen mee aan De Nationale Voorleeswedstrijd. Er zijn maar liefst 3.206 kinderen tot voorleeskampioen van hun school gekroond.

Meer berichten