'Merkel: een electro opera' in theater Kikker

  Cultuur

UTRECHT - Op 26 maart 2019 start de tournee van Merkel in Theater Kikker in Utrecht.Merkel is een coproductie van Nineties Productions met Orkater. Een electro opera over de underdog van de DDR, die uitgroeide tot de machtigste vrouw van Europa. De muziektheatervoorstelling zal daarna t/m 12 mei te zien zijn in de Nederlandse theaters.

Angela Merkel, de enige vrouw in een door mannen gedomineerde politieke wereld, de vrouw van het wir schaffen das, de vrouw met hetzelfde uniform in honderd verschillende kleuren, de vrouw waarvan niemand weet wie ze echt is en wat haar idealen zijn. Die vrouw regeert al meer dan 13 jaar Duitsland en is stilzwijgend de leider van Europa. Maar nu neemt Merkel afscheid, het is het einde van een tijdperk. Nineties kruipt in de huid van deze underdog uit de DDR die uitgroeide tot de machtigste vrouw ter wereld. Gebaseerd op jeugdherinneringen, biografische bronnen, speeches en ontmoetingen, toont Nineties een muzikaal portret van deze ogenschijnlijk egoloze vrouw en het gespleten Europa dat zij achterlaat. Merkel is een electro opera over de strijd tussen idealisme en realisme, en de zoektocht naar een nieuw gezamenlijk groot verhaal.

Van en met Floor Houwink ten Cate, Anne Maike Mertens, Yannick Noomen, Benjamin Moen, Annelinde Bruijs, Sannah Aukes

Compositie Niels Broos, Annelinde Bruijs; ScenografieJulian Maiwald; Kostuumontwerp Rebekka Wrmann; Techniek HP Hulscher, Robert van Delft

Tournee 26 maart t/m 12 mei 2019

In samenwerking met Radio Desmet en journalist Sophie Derkzen (o.a. Vrij Nederland, Die Zeit, De Correspondent) wordt tegelijkertijd de podcastserie Radio Merkel ontwikkeld. Voor Radio Merkeltrekt Sophie Derkzen met de leden van Nineties Productions het repetitielokaal in. Ze onderzoekt hun gedeelde fascinatie voor deze politica en volgt het maakproces: Hoe vang je een ongrijpbaar personage, hoe zet je een vrouw in de schijnwerpers die het liefst in de coulissen blijft? Verder spreekt ze onder meer met zelfbenoemd Merkel-fan Arnon Grunberg, voormalig NOS-correspondent in Berlijn Jeroen Wollaars en de Duitse tv-journaliste Anke Plttner. Wat is voor hen het geheim van Merkels macht? Vanaf donderdag 14 maart wekelijks uitgezonden via SoundCloud en via de podcastapps.

Merkelis een coproductie van Nineties Productions Orkater, in samenwerking met de Coproducers. De Coproducers is een netwerk van acht prominente theaters die jaarlijks twee voorstellingen helpen realiseren met een productiebijdrage en een groot aantal speelbeurten.


Meer berichten