Lezing over Couperus en Japan bij Salon Saffier

  Cultuur

UTRECHT - Literair theater Salon Saffier presenteert Couperus & Japan – Het snoer der ontferming. Een lezing, voordracht en het tonen van beeldmateriaal.

Louis Couperus (1863-1923)maakte in 1922 een rondreis door Japan en beschreef wekelijks zijn indrukken voor de Haagsche Post. Na terugkeer in Nederland verwerkte hij zijn ervaringen in schetsen en verhalen, die onder de titel Het snoer der ontferming postuum in boekvorm in 1924 werden gepubliceerd. Voor het dagblad Het Vaderland schreef hij Japansche legenden.

H.T.M. van Vliet, gerenommeerd Couperuskenner/auteur en bezorger van de recent verschenen fraai geïllustreerde uitgave van Het snoer der ontferming, vertelt over Couperus' Japanse reis, diens journalistieke en literaire verwerking ervan, het ontstaan en de betekenis van de verhalen en legenden en het door de schrijver gebruikte bronnenmateriaal, waaronder beroemde prenten van Utamaro, Hiroshige en Hokusai.
Couperus' Japansche verhalen worden vanwege hun poëtische zeggingskracht en diepgang als een van de hoogtepunten in het oeuvre van de schrijver beschouwd.
Na de pauze vertolkt voordrachtskunstenaar Boris van den Wijngaard zijn keuze uit Het snoer der ontferming en de Japansche legenden. Met beeldmateriaal.

Datum: zondag 17 februari 2019  14.30 uur
Toegang: € 17,50
Locatie: literair theater Salon Saffier, Boorstraat 107, Utrecht
Meer informatie/reserveren: www.salonsaffier.nl | 030 6701020


 

Meer berichten