Nominatie voor operastudenten

  Cultuur

UTRECHT- Het is veel mensen uit de regio niet ontgaan. Afgelopen zomer bouwde het Utrechtsch Studenten Concert een theater van 87 zeecontainers op vliegbasis Soesterberg, om daarin een spectaculaire opera op het toneel te brengen. Dat bleef ook internationaal niet onopgemerkt. Vorige week woensdag werd bekendgemaakt dat de opera Thijl genomineerd is voor de International Opera Awards.

De International Opera Awards worden ook wel gezien als de 'Oscars' van de operawereld. De genomineerden worden jaarlijks gekozen door een internationale vakjury. Dat een opera, uitgevoerd door een niet-professioneel orkest genomineerd is, is een unicum. Het is dan ook een enorme eer voor de studenten om op dezelfde shortlist te staan als de beste operagezelschappen van de wereld.

Herontdekt

De opera Thijl is genomineerd in de categorie 'herontdekt werk'. De opera over verzetsheld Thijl Uilenspiegel was voor het eerst en laatst volledig uitgevoerd in 1980. Na die uitvoering is de bladmuziek spoorloos verdwenen en is het werk nooit meer uitgevoerd, totdat het USConcert afgelopen zomer het lef had om het spectaculaire werk terug naar het theater te brengen.

Niet vanzelfsprekend

Dat Thijl op het toneel terugkwam, was zeker niet vanzelfsprekend. Maar liefst 85 musici, 65 koorzangers, vele figuranten en acht topsolisten moesten bij elkaar gebracht worden en er werd een speciaal theater gebouwd. Bovendien moest ook de handgeschreven bladmuziek door de orkestleden ontcijferd worden, een monsterklus die ruim anderhalf jaar in beslag nam. Acht studenten uit het orkest hebben zich full-time ingezet om het megalomane project in goede banen te leiden.
De productie trok zo'n 6.000 bezoekers en kon rekenen op lovende recensies. De winnaars, die worden uitgekozen door een vakjury, worden op 29 april tijdens een gala-evenement in Londen bekend gemaakt. Tot die tijd wachten de Utrechtse studenten in spanning af.

Meer berichten