De zangers en zangeressen van de Kathedrale Koorschool Utrecht. Foto: KKU.
De zangers en zangeressen van de Kathedrale Koorschool Utrecht. Foto: KKU. (Foto: )

Uniek concert door Kathedrale Koor Utrecht in bedreigde omgeving

  Cultuur

Het Kathedrale Koor Utrecht (KKU) geeft op zondag 10 februari om 15.30 uur een concert in de St-Catharinakathedraal aan de Lange Nieuwstraat in hartje Utrecht. Lezers van deze aankondiging, zouden schouderophalend kunnen reageren. Onterecht. Niet alleen het koor bestaat 150 jaar, er is ook wat aan de hand met de locatie: de Catharinakerk ligt namelijk onder vuur, aangezien sluiting van dit rijksmonument dreigt.

UTRECHT - "Het zou daarom ook zomaar het laatste jaar kunnen zijn, dat het Kathedrale Koor zingt in deze bijzondere kerk. De kerk is tevens kathedraal en is van historische betekenis in de christelijke geschiedenis van Utrecht en ook Nederland'', zegt Annemarie Tesselaar, bestuurslid van het KKU.

De St. Catharinakathedraal, de officiële benaming, is de bisschopskerk van het aartsbisdom Utrecht. Het gebouw is vijfhonderd jaar oud en kloosterkerk van het naastgelegen Catharijneconvent. Op alle zon- en feestdagen wordt hier plechtig Eucharistie gevierd, vaak met medewerking van het Kathedrale Koor Utrecht.

Het KKU en de Catharinakerk vormen al sinds jaar en dag een soort 'symbiotische eenheid'. "Extra bijzonder is het, dat er van oudsher een samenwerking bestaat tussen het koor en de Kathedrale Koorschool'', verklaart Annemarie. De Kathedrale Koorschool wordt wel de muzikaalste school van Utrecht genoemd. Het is een gewone basisschool met kinderen, leerkrachten, lokalen, maar met een bijzonder kenmerk: er wordt elke dag gezongen en heeft alleen leerlingen vanaf groep 5.

Het KKU is een van de oudste koren van de stad Utrecht. Omdat zowel groep 7 en 8 als jongens en meiden van de middelbare school en heren er deel van uitmaken, is het zo bijzonder. "De inzet van geschoolde stemmen van kinderen en jongeren geeft het koor zijn karakteristieke klankkleur.''

Het KKU moet volgens bestuurslid Tesselaar niet als zomaar een tussendoortje worden gezien. Er wordt van de kinderen een behoorlijke dosis discipline verwacht en hun muzikale aanleg en mogelijkheden worden in een auditie gepeild. "Het koor geeft ook concerten op hoog niveau buiten de Kathedraal en gaat ieder jaar op reis naar het buitenland.'' Óf het naderend onheil – sluiting – nog afgewend kan worden, is maar de vraag. Het Utrechtse parochiebestuur heeft in principe het besluit genomen, om de kerk af te stoten. De kerk zou te duur in het onderhoud zijn. Het 'onttrekken aan de eredienst' is slechts een kwestie van tijd.

Het spreekt voor zich dat het KKU niet blij is met de plannen. "Deze kerk is de bakermat van het Kathedrale Koor. Met de sluiting gaat ook een bijzondere traditie verloren van bekende Nederlandse kerkmusici en -componisten, die verbonden waren aan de Kathedraal. Voor het KKU betekent sluiting overigens niet het einde: omdat de bisschopszetel in Utrecht blijft zal ook het Kathedrale Koor blijven bestaan."

Op de website van het koor staat informatie over het jubileumconcert van 10 februari.

www.kathedralekoorutrecht.nl

Door Jan van Stipriaan Luïscius

Meer berichten