Museum Oud Amelisweerd. Foto: Martine Stig
Museum Oud Amelisweerd. Foto: Martine Stig (Foto: Martine Stig )

Landhuis Oud Amelisweerd in beeld als nieuwe locatie voor Kunstuitleen

  Cultuur

De Kunstuitleen in Utrecht heeft in dertig jaar jaar tijd een imposante kunstcollectie opgebouwd. Begonnen als onderdeel van de gemeente werd na de verzelfstandiging in 2013 Stichting Kunstuitleen Utrecht opgericht. In 2017 moest de stichting haar pand aan de St. Jacobsstraat na een grote brand sluiten. Sindsdien wordt er gebruik gemaakt van een pop-up locatie aan het Oudkerkhof. Als nieuw onderkomen is Oud Amelisweerd in beeld.

Door Bert Nijenhuis

UTRECHT – Verschillende media berichtten vorige week dat de Kunstuitleen per 1 maart haar intrek neemt in het Bunnikse landhuis. Te kort door de bocht, zo vindt communicatiemedewerker Martine Angelier. "Het klopt dat gemeente Utrecht ons als tijdelijke huurder heeft geselecteerd. De komende weken moeten we echter eerst nog openstaande punten met de gemeente bespreken. Als het doorgaat, betreft het in principe een overeenkomst van een jaar, die mogelijk wordt verlengd tot twee jaar." Dat de Kunstuitleen daarmee uit binnenstad verdwijnt, is volgens Angelier geen onoverkomelijk nadeel. "Oud Amelisweerd is een prachtig, ruim pand gevestigd in het recreatiegebied van gemeente Bunnik, de achtertuin van Utrecht."

Prinses Beatrix opende in 2014 Museum Oud Amelisweerd, dat tot vorig jaar gevestigd was in het gelijknamige landhuis in Bunnik. Het kunstmuseum kampte van het begin af aan met tegenvallende bezoekersaantallen en financiële problemen. De situatie werd er niet rooskleuriger op toen Armando begin 2018 zijn samenwerking met het museum verbrak. De werken van de Amersfoortse kunstenaar maakten een groot deel uit van de collectie van het museum.

Museum Oud Amelisweerd sloot de deuren 'voor onbepaalde tijd', nadat het in augustus 2018 failliet werd verklaard. Sinds het faillissement was de gemeente Utrecht – eigenaar van het monumentale landhuis – op zoek naar een nieuwe huurder. Zo'n twintig partijen gaven aan graag gebruik te willen maken van het onderkomen. Een speciale commissie boog zich over de gegadigden en koos uiteindelijk voor Stichting Kunstuitleen Utrecht, die nu nog tot een definitieve overeenkomst moet zien te komen met de gemeente.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden