De Utrechtse kunstenaar John Noy exposeert: 'Een overzicht van 2000 tot heden'. Foto: Ton van den Berg.
De Utrechtse kunstenaar John Noy exposeert: 'Een overzicht van 2000 tot heden'. Foto: Ton van den Berg. (Foto: Ton van den Berg)

Schilder John Noy: 'Een vrouwenlichaam ontroert mij'

  Cultuur

Een kunstenaar is altijd op zoek, vindt John Noy (67). Hij legt zich niet neer bij één stijl en hanteert niet iedere week op dezelfde manier de kwast. Nee, Noy gebruikt zelfs meer dan een kwast. Hij pakt een paar pastelkrijtjes en wrijft ermee op de achterkant van een schilderij. "Kijk, de structuur van het linnen bepaalt wat je te zien krijgt en als ik twee kleuren meng krijg ik weer nieuwe kleuren."

Door Ton van den Berg

UTRECHT - In zijn atelier draait hij het schilderij om. De voorzijde is vol geverfd met alle kleuren van de regenboog, voor een leek lijkt het geklieder. "Dit wil ik gebruiken als basis om een portret op te schilderen. Dat is ook nieuw voor mij. Ik schilder geen herkenbare gezichten, maar vanuit deze geabstraheerde achtergrond wil ik dat toch gaan proberen. Het is zo leuk werken. Je begint gewoon heerlijk, los. Er staat eerst helemaal niks en dan wordt het wat. Vanuit de chaos naar de orde."
"Waar het om gaat is dat ik op zoek ben naar vormen. Ik schilder ook veel abstract omdat ik dat nodig vind voor mezelf. Daar heb ik gewoon plezier in. Ik weet niet of ik ooit zo'n abstract werk ook verkocht krijg."
Dat veel van zijn werk vrouwen uitbeelden is niet verwonderlijk, zegt Noy. "Vrouwen, dat is mijn absolute thema. Ik raak er ontroerd door, want wat je op een doek met een vrouwenlichaam allemaal kan doen is prachtig. Nee, het gaat niet alleen om erotische gevoelens. Het gaat erom dat je de figuratieve abstrahering op een vrouw goed kun loslaten. Je kunt het haar opsteken of laten hangen. Je kunt haar lichaam aparte vormen meegeven. Ik schilderde veel volumineuze vrouwen, maar nu zijn ze weer heel slank. Die komen wel heel dichtbij wat ik persoonlijk als archetype van een vrouw zie."
Noy is in Utrecht en omstreken een bekend kunstenaar. Maar het is alweer een tijdje geleden dat hij een grote expositie had. Tijd dus voor een overzicht van zijn werk vanaf 2000 in het gebouw Hoog Hiemstra. Waarom niet in het Centraal Museum? Noy lacht: "Natuurlijk zou ik het leuk vinden als een van mijn schilderijen in een museum zou komen te hangen, maar ik heb het voor mijn levensgeluk niet nodig."

De Utrechtse kunstenaar John Noy exposeert: 'Een overzicht van 2000 tot heden' in gebouw Hoog Hiemstra aan het Hooghiemstraplein 51 in Utrecht. De expositie is te bezichtigen vanaf woensdag 19 december tot en met zondag 23 december tussen 14.00 en 17.30 uur. Entree is gratis. Kijk voor meer informatie over de expositie op de website www.hooghiemstra.com.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden