Foto: Annelien Nijland

Utrechtse daadkracht qua duurzaamheid op groot doek

  Cultuur

De nieuwste documentaire van de Utrechtse filmmaker Gwen Jansen is een film waarbij de kijker voor de verandering optimistisch de zaal verlaat als het gaat om de klimaatverandering. In de film zie je onder andere hoe in Utrecht de duurzaamheidsbeweging in rap tempo luider, krachtiger en omvangrijker wordt.

UTRECHT - De burgerbeweging is niet meer te stoppen. Het zal net zo gaan als met roken, als je over 10 tot 15 jaar nog altijd niet duurzaam leeft, ben je een complet sukkel.

De filmmaakster heeft in Utrecht onder andere maandenlang de mensen achter de komst van de Climate Planet gevolgd. In de film zien we de grote daadkracht van enkele Utrechters om via de komst van deze indrukwekkende wereldbol zoveel mogelijk andere mensen positief te activeren om duurzamer te leven. De film opent met de Utrechtse Metaal Kathedraal en hoe zij er met kunst voor zorgen dat de kracht van de natuur beter te ervaren is.De documentaire kent veel afwisseling en vaart en duurt 78 minuten. De Utrechtse premiere is op 18 december in Filmtheater 'tHoogt (Hoogt 4) om 16.30 uur als onderdeel van 't Hoogt en ik programma.
 
Utrecht
Naast Utrecht, vormen ook Amsterdam, Nijmegen, Rotterdam en Leeuwarden het decor van de film. In deze steden heeft filmmaker Jansen diverse bijzondere 'green tales' gevolgd met haar camera.

Green make over
In de film maken we ook kennis met de diverse beweegredenen en het gevoel van mensen die (nog) niet optimaal milieubewust leven. Inclusief die van de filmmaker zelf. Jansen: "Ik betrapte mezelf erop dat ik steeds somberder werd over alles wat ik las over de klimaatverandering. Vooral als ik dat spiegelde aan mijn eigen gedrag dat nog niet bepaald milieubewust was. Maar wat zou ik als individu überhaupt voor verschil kunnen maken? Ik besloot op onderzoek uit te gaan met mijn camera. Tijdens deze zoektocht werd het mij steeds duidelijker wat er in de Nederlandse steden allemaal al gebeurt. Het ene 'groene verhaal' gaat nog verder dan het andere. Het is zeker nog niet te laat, merkte ik. Ook als individu kan je wel degelijk een belangrijke rol spelen. En daarvoor hoef je niet eens je hele leven overhoop te gooien. De groene burgerbeweging in ons land groeit op dit moment zo hard dat uiteindelijk ook de nationale overheid en bedrijven moeten volgen met daden in plaats van met woorden alleen. Met deze film doe ik verslag van mijn zoektocht en de 'green make over' van mijn eigen leven en dat van mijn vrienden. Ik hoop met deze film ook anderen op een vermakelijke manier te kunnen 'positiveren' als het gaat om het behouden van onze planeet.
 
De filmmaker
Gwen Jansen (46) is een onafhankelijk filmmaker en filmproducent uit Utrecht, Leidsche Rijn. In al haar films staan hoofdpersonen centraal die met uitermate veel passie, durf en drive een in vele ogen onmogelijk doel nastreven. Het zijn ook altijd onderwerpen met een duidelijke link naar haar eigen leven. Jansen maakte eerder onder andere de documentaires 'Kunst… Begin drrr niet an' over het leven van Herman Brood als beeldend kunstenaar, De Autovakmannen, Nederland Whiskyland en Hato's Wijn.  

Meer berichten