Zanger/gitarist Olaf Koeneman (2e van links): 'We moesten flink aan de bak om weer een beetje op niveau te komen.' Foto: René Martens
Zanger/gitarist Olaf Koeneman (2e van links): 'We moesten flink aan de bak om weer een beetje op niveau te komen.' Foto: René Martens (Foto: René Martens)

Utrechtse band The Yearlings terug

  Cultuur

Na 14 jaar verschijnt er weer een nieuw album van The Yearlings, de Utrechtse americana-formatie die er na twee mooie albums in 2006 opeens de brui aan gaf.

UTRECHT - "Nu wil ik ook dat we nooit meer uit elkaar gaan. We gaan door tot onze dood," vertelt zanger/gitarist Olaf Koeneman lachend in Het Gegeven Paard. "En mocht het een keer minder worden of we hebben geen inspiratie, dan stel ik voor dat we tijdje onder de radar gaan. Maar niet meer uit elkaar, dat was helemaal niet nodig." Na twee fijne albums was het in 2006 opeens gedaan met de Utrechtse altcountry-formatie, die nog in het voorprogramma stond van Ryan Adams en The Jayhawks.

Fakebook

Zo'n zes jaar heeft Koeneman de gitaar niet uit zijn koffer gehaald. "Ik ben andere dingen gaan doen, zoals films kijken." Hij probeerde het nog even met de nieuwe formatie Fakebook, maar zonder veel succes. Andere bandleden waaiden uit naar The Gasoline Brothers en Moskowicz. Was was toentertijd de reden om met The Yearlings te stoppen? "Ik had het gevoel dat de band stil stond en dat we weer net zo'n plaat zouden maken als de vorige. En dat wilde ik niet."

Na verloop van tijd begon het toch weer te kriebelen bij Koeneman. "Ik was ook een beetje klaar met films kijken." Hij schreef weer een paar liedjes in de stijl van The Yearlings en legde die voor aan de andere jongens van de band. "Het kostte me geen enkele moeite om ze te ervan overtuigen om weer te beginnen. Ze zaten allemaal thuis met hun gezinnetjes, het leek wel of ze zaten te wachten op dit moment haha."

Wennen

Sinds 2015 is de Utrechtse band weer actief in de originele bezetting. Het was aanvankelijk wel weer even wennen. "We moesten flink aan de bak om weer een beetje op niveau te komen. Het was flink roestig geworden na al die jaren. De eerste repetities waren om te huilen." Maar gaandeweg kwam het vertrouwde gevoel weer terug. "We zijn stug doorgegaan met het idee dat het wel weer goed zou komen. We hadden ook geen haast, dat scheelt ook. En nu spelen we beter dan ooit."

Onlangs kwam de nieuwe cd Skywriting uit en die kreeg alom lovende kritieken. De Volkskrant gaf zelfs vier sterren. "Nee, dat hadden we niet verwacht na al die jaren. We zijn toch officieel een oude lullen band nu en de media jagen toch vooral nieuwe bandjes na. Maar het is wel ons beste album tot nog toe."

Koeneman dacht dat een bij een paar optredens zou blijven, maar de band is al tot de zomer volgeboekt. "Dit succes zagen we niet aankomen. Het is wel een beetje zoeken voor iedereen, we hebben toch allemaal een gezinsleven en een baan erbij. Maar ik ben nog lang niet klaar met deze band."

9 december is de officiële release van Skywriting in Ekko.

Door Machiel Coehorst

Meer berichten