Een deel van de 'nieuwe' oude reclame. Foto: J. Terlingen
Een deel van de 'nieuwe' oude reclame. Foto: J. Terlingen (Foto: )

Muurreclame in de Zwaansteeg

  Cultuur

De Utrechtse Zwaansteeg heeft er een bijzondere muurreclame bij. Deze zat decennialang achter het stucwerk verborgen aan de Springweg-zijde van de steeg, precies tegenover de bekende schildering 'Bakker van Doorn bakt brood van het beste koren'.

UTRECHT - Bakker Van Doorn was tussen 1936 en 1952 in het pand op Springweg 84 gevestigd. Wethouder Anke Klein, verantwoordelijk voor het erfgoed in de stad, opende de reclame samen met de gerestaureerde Van Doorn-schildering vrijdag 9 november.

De eigenaren van het pand Springweg 86 ontdekten in 2017 op de muur onder het stucwerk een reliëf van ongeveer 20 letters. Zij benaderden de werkgroep Directe Voorzieningen van de gemeente Utrecht, die restaurateur-schilder Jos Peeters inschakelde. Met verschillende technieken heeft Peeters de tekst kunnen ontcijferen: C. Hekman Voorschotbank. Hij bracht hierna de reclame weer aan op de muur. In het begin van de 20e eeuw kon men bij Christiaan Hekman (1860-1930) in zijn winkel op Springweg 86 goederen lenen.

Meer berichten