Foto: Jelmer de Haas

Digitale wereld tot leven gebracht tijdens Culturele Zondag Utrecht

  Cultuur

Zondag stond Utrecht in het teken van digitale cultuur tijdens de Culturele Zondag Utrecht Digitaal. Kunstenaars, (game)ontwerpers, start-ups, organisaties en opleidingen presenteerden experimenten die het publiek lieten nadenken over de invloed van digitale innovatie op ons leven.

UTRECHT - Een van de hoogtepunten was de 25e editie van het Japanse fenomeen Internet Yami-Ichi / Black Market in TivoliVredenburg waar kunstenaars met tastbare producten en concepten reageerden op ons online bestaan.

Het programma ging om middernacht al van start met de eerste Utrechtse Algorave in EKKO. Lokale en internationale artiesten maakten futuristische beats met behulp van algoritmes. Op de drukbezochte Internet Yami Ichi / Black Market in TivoliVredenburg kwam het internet tot leven en werden bezoekers aangezet tot nadenken over wat we allemaal delen. Zo mocht je niet naar binnen voordat je de 'cookies' accepteerde, waren er mokken te koop met foto's die voor commercieel gebruik op Flickr zijn gezet en in een dansworkshop leerden kinderen de dansjes uit de populaire game Fortnite. Daarnaast konden jonge wetenschappers in de pop-up onderzoekswerkplaats van het Universiteitsmuseum uitproberen een operatierobot te besturen, en radiomaker Maartje Duin en ex-Facebook content moderator Sjarrel hadden samen met het publiek een bijzonder en openhartig gesprek over de grimmige kant van het medium.

Robots speelden een grote rol deze Culturele Zondag. In het Museumkwartier trokken de robots van Freerk Wieringa veel bekijks, waaronder de Dog die door een druk op de kop tot leven werd gebracht. De Bibliotheek Utrecht stond ook in het teken van robots. In een inspirerend kidscollege en met diverse workshops ontdekten kinderen meer over digitale innovatie. In de Domtoren en bij De Nijverheid gingen vier interactieve installaties in première die door acht kunstenaars in 48 dagen zijn gebouwd. Een van de installaties, de geautomatiseerde sweatshop, beeldde de invloed van robotisering op arbeid uit. In Theater Kikker kreeg het publiek een nieuw perspectief op de realiteit in de interactieve installatie 3RD van Monobanda. Door middel van videotechnieken kon buiten je eigen lichaam treden om jezelf te zien bewegen. Studenten van de opleiding HKU Media & Technologie namen het publiek mee op een audiowalk over digitale cultuur en privacy. Waarom hebben we gordijnen? Wat gebeurt er met onze data? Aan de hand van deze vragen nam computer-security deskundige Ben Mezger de wandelaars mee op pad.

Meer berichten