Foto: Filmtheater 't Hoogt

Filmtheater 't Hoogt vertrekt uit de binnenstad

  Cultuur

Het moment is nu echt daar. Filmtheater 't Hoogt moet haar panden aan de gelijknamige straat per 1 januari echt verlaten ter verbouwing tot appartementen. Een nieuwe locatie is er, op het Werkspoorterrein, maar deze komt pas halverwege 2020 gereed. Een vaste tijdelijke plek was er niet direct, en daarom gaat 't Hoogt 'on tour' door de stad, wat ook nieuwe mogelijkheden biedt.

Door Paul Hustinx

UTRECHT - "Een betaalbare alternatieve plek waar men gedurende de overbruggingsperiode structureel een geluiddichte cabine met projector kan installeren en zeven dagen per week kan programmeren, is helaas niet gevonden", zegt Hoogt-directeur Rianne Brouwers. En films draaien vanaf DVD of blue-ray volstaat niet, en is juist bij premières vaak nog niet mogelijk. Daarom is voor een andere oplossing gekozen: de wijken ingaan. Ook daar kan niet structureel gedraaid worden, dus dit betekent dat het filmtheater een van haar hoofdtaken, het dagelijks vertonen van premièrefilms tijdelijk niet kan vervullen. Brouwers neemt het voor lief dat anderen, bijvoorbeeld Hartlooper, dit gat deels zullen vullen, 'maar deze zullen niet in staat zijn het hele Hoogt-programma over te nemen'. En ja, dit zal betekenen dat bepaalde premières helemaal niet in Utrecht te zien zijn. Dit compenseert men door films via een digitaal kanaal voor thuiskijken ter beschikking te stellen. Maar ook wil 't Hoogt hier in de overgangstijd iets nieuws tegenoverstellen. Minimaal eenmaal per week en per locatie eens per maand wil men op verschillende plekken in de stad op die plek of wijk toegesneden films gaan vertonen.

In Stefanus Overvecht staat bijvoorbeeld een 'heel avondje uit', met Italiaanse film en etentje vooraf, op het programma. Er wordt hierbij gekeken naar de doelgroep in een wijk, maar het blijven wel 'ons soort films' met enige verdieping, zegt Brouwers. Een andere plek, de Metaal Kathedraal, is juist geschikt voor themafilms rond kunst en ecologie. Verder denkt men aan openluchtvoorstellingen op 'erfgoedlocaties'. Een binnenstadlocatie volgt mogelijk nog. Maar ook op Werkspoor hoopt Brouwers in de overgangstijd al het een en ander te kunnen organiseren, bijvoorbeeld meerdaagse evenementen. Als de eigen nieuwe 'loods' op dat terrein medio 2020 opgeleverd is, biedt dat ruimte voor echt hele nieuwe mogelijkheden op beeldcultuurgebied, zoals Virtual Reality waarbij je het filmbeeld lopend van alle kanten kunt bezien of er zelfs zoals in een game op kunt reageren. Met een deels uniek aanbod voor de stad of zelfs het land, en meer spelers op die locatie, denkt Brouwers haar publiek wel naar Werkspoor te krijgen.

In december heeft 't Hoogt op haar oude stek een speciaal programma met filmparels uit haar rijke historie en op 29 december is er een afscheidsparty.

Meer berichten