Centraal Museum verwerft 'De overgave van de stad Utrecht op 30 juni 1672'. Foto: Jan-Kees Steenman
Centraal Museum verwerft 'De overgave van de stad Utrecht op 30 juni 1672'. Foto: Jan-Kees Steenman (Foto: Jan-Kees Steenman)

Centraal Museum Utrecht voegt 'De overgave van de stad' toe aan collectie

  Cultuur

Het Centraal Museum Utrecht heeft met steun van het Mondriaanfonds en het KF Heinfonds 'De overgave van de stad Utrecht op 30 juni 1672' verworven. Schilder en wandtapijt-ontwerper Lambert De Hondt II creëerde het in 1672.

UTRECHT - Het is het enige schilderij in Nederland waarop deze overgave van de stad is weergegeven.

"Dit werk is belangrijk voor de Utrechtse stadsgeschiedenis", zegt artistiek directeur Bart Rutten. "Op het schilderij staat het moment afgebeeld, waarop het stadsbestuur in rampjaar 1672 de sleutels van de stad overdraagt aan de Franse koning Lodewijk XIV. Tot nu toe bezat het Centraal Museum geen enkel stuk dat naar dit dramatische, maar ook cruciale moment in de Utrechtse geschiedenis verwijst."

Conservator René de Kam: 'Er is maar een ander schilderij bekend waarop deze overgave van de stad is weergegeven en dat hangt in Versailles."

De komende maanden is 'De overgave van de stad Utrecht op 30 juni 1672' te zien in de collectie-opstelling van het Centraal Museum.

Meer berichten