Foto: Hans Visser

'Hollands Glorie': schilderijen en muziek

  Cultuur

Podium Oost viert haar 5-jarig jubileum en Utrechters Hans Visser en Irena Filippova steunen dit podium met de voorstelling Hollands Glorie. Deze wordt gegeven op op zaterdag 6 oktober in Podium Oost.

UTRECHT - Hollands Glorie, met Hans Visser en Irena Filippova, is een indrukwekkende multimedia- theatervoorstelling gemaakt en gespeeld door twee topmusici.

"Ik kan iedereen verzekeren dat dit een bijzondere voorstelling is", zegt Ger Thijs van het Impresariaat. "Hans Visser was een van de oprichters van de populaire groep Flairck, waarin hij vele jaren als gitarist en bassist speelde. Sinds 2005 vormt hij een duo met accordeoniste en zangeres Irena Filippova. Irena is Russische, maar spreekt Nederlands", vertelt Thijs.

Hollands Glorie is een multimedia-voorstelling over het leven en werk van de oude Hollandse en Vlaamse Meesters. Hans Visser en Irena Filippova duiken in de geschiedenis van de Lage Landen tijdens de Gouden Eeuw en gaan op zoek naar de verhalen achter beroemde schilderijen. Hans Visser: "In de voorstelling tonen we de allermooiste schilderijen en ondersteunen die fantastische beelden met akoestische livemuziek op gitaar, akoestische bas en accordeon. De combinatie van schilderijen en muziek is overweldigend!"

"In de voorstelling wordt het leven en werk van verschillende schilders besproken. Denk aan Rubens, Rembrandt, Vermeer, Adriaen Brouwer en Hendrik Avercamp, maar ook aan de eerste vrouwelijke meester-schilder Judith Leyster. Er zijn veel verschillende onderwerpen. Bijvoorbeeld: politiek, landschap en steden, eten en drinken, het boerenleven, notabelen, maar ook erotiek", lacht Visser. Het muziekrepertoire is een mix van ballades, instrumentals en improvisatie.

Geschikt voor de jeugd

"Deze voorstelling is uitermate geschikt voor de jeugd", beaamt Visser. "De jongere bezoeker krijgt op een aangename en makkelijke manier geschiedenisles. Hollands Glorie geeft op een eigentijdse manier een beeld van de geschiedenis van ons land, schilders en de Gouden Eeuw.

Meer berichten