Ook het University College in de voormalige Kromhoutkazerne is tijdens de Monumentendag te bezoeken.
Ook het University College in de voormalige Kromhoutkazerne is tijdens de Monumentendag te bezoeken. (Foto: Kromhoutkazerne/University College Utrecht)

Open Monumentendag: Utrecht in Europa en Europa in Utrecht

  Cultuur

Utrecht in Europa en Europa in Utrecht! Dat is het uitgangspunt voor Open Monumentendag 2018. Utrecht sluit hierbij aan bij het Europese Jaar van het Cultureel Erfgoed. Hierbij wordt in heel Europa stilgestaan bij de gemeenschappelijke geschiedenis en het culturele erfgoed van het continent. De Open Monumentendag Utrecht vindt dit jaar plaats op zaterdag 8 september.

UTRECHT - Wie door Utrecht loopt en goed kijkt, kan op tal van plekken zien dat de Europese geschiedenis haar sporen in de stad heeft achtergelaten. Tegelijk hebben Utrechters op hun beurt ook een steentje bijgedragen aan het Europa van vroeger en nu. Tussen 10.00 en 17.00 uur worden meer dan zeventig monumenten opengesteld, verdeeld over vier thema's: sporen van Europese geschiedenis, Utrecht: stad van de wetenschap, beladen erfgoed en de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

De wandelroute in de binnenstad legt de nadruk op monumenten die sporen van de Europese geschiedenis dragen. Denk aan de restanten van Romeinse forten onder het Domplein, panden die verwijzen naar de aanwezigheid van Karel V in Utrecht (zoals Grand Hotel Karel V), of Paushuize dat in opdracht van de enige Nederlandse paus werd gebouwd. Onder deze route vallen ook themapanden met een 'beladen verleden', een subthema binnen het Jaar van het Cultureel Erfgoed. Panden die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter werden gebruikt zijn te bezoeken.

Op de gecombineerde wandel- en fietsroute ligt de nadruk op de betekenis van de Universiteit voor de ontwikkeling van de stad Utrecht. Dit begon in 1636 op en rond het Domplein en breidde zich daarna uit over tal van monumentale gebouwen in de binnenstad en daarbuiten. Ook het University College in de voormalige Kromhoutkazerne is tijdens de Monumentendag te bezoeken.

Rondom Utrecht ligt de Stelling van Utrecht, een stelsel van kanalen, sluizen en forten en onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Op Open Monumentendag zijn acht van deze forten opengesteld die door bezoekers aan de hand van een fietsroute kunnen worden bezocht.

De Open Monumentendag wordt als vanouds opgeluisterd door muziek, een monumentenmarkt in de Pandhof en een uitgebreid nevenprogramma. Zo zijn er lezingen, themawandelingen over de Maliebaan en speciale rondleidingen op het Domplein. Ook de Juniorgidsen worden weer ingeschakeld, dit keer in het Academiegebouw.

Het programma is te vinden op www.openmonumentendagutrecht.nl

Meer berichten