Foto: wouter jansen

Utrechtse studenten brengen grootste Nederlandstalige opera terug op het toneel

  Cultuur

Lange tijd werd het voor onmogelijk gehouden, maar aanstaande zaterdag wordt het werkelijkheid. Dan wordt Thijl, de grootste Nederlandstalige opera ooit geschreven voor het eerst in 38 jaar uitgevoerd. Onder leiding van 8 Utrechtse studenten brengen ruim 150 musici de spectaculaire opera van componist Jan van Gilse (1881-1944) op het toneel, in een speciaal gebouwd theater op de voormalige vliegbasis Soesterberg.

UTRECHT - Een paar weken geleden lag er alleen nog een betonnen vloer, inmiddels hebben de vliegtuigen onder de luifel van het Nationaal Militair Museum plaats gemaakt voor een theater bestaande uit 87 zeecontainers, een decor van zandsculpturen en 60 meter aan kledingrekken met de mooiste kostuums. Het aantal musici, bij elkaar gebracht door de studenten van het Utrechtsch Studenten Concert, is ongekend. Maar liefst 85 orkestleden, 60 koorzangers, 10 figuranten en de 8 topsolisten staan in de startblokken om 9 keer de opera Thijl op het toneel te brengen. En dat is nog niet alles: een bezoek aan Nationaal Militair Museum en een festivalprogrammering sluiten aan op de voorstelling.

Verhaal
De spectaculaire Nederlandstalige opera voert je mee naar het begin van de Tachtigjarige Oorlog. Met zijn moed, humor en muziek neemt volksheld Thijl Uilenspiegel mensen mee in zijn strijd voor recht en vrijheid. Vastberaden trekken Thijl en zijn geuzen ten strijde tegen de Spaanse overheersers. Thijl komt erachter dat elke strijd, ook voor de meest oprechte idealen, zijn prijs kent. Toch staan Thijl en zijn geuzen voor hoop, moed en plezier.

Thijl slaat een brug tussen de Tachtigjarige Oorlog en de wereld van vandaag. Componist Jan van Gilse, zelf een actief verzetsman, schreef het werk aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. "Thijl streed 450 jaar geleden voor recht en vrijheid. Van Gilse deed dat een kleine 4 eeuwen later, en wij maken ons hard voor iedereen die dat nú doet" vertelt Jaap van Hellenberg Hubar, de voorzitter van het project.

Organisatie
De organisatie van het project is in handen van acht studenten uit het Utrechtsch Studenten Concert. Het orkest bestaat 195 jaar en dat moet natuurlijk gevierd worden; traditiegetrouw wordt dat gedaan met een grootschalige operaproductie op professioneel niveau. Vijf jaar geleden zetten de studenten de Nederlandse operawereld op zijn kop met Wagners 'Das Rheingold', uitgevoerd in het ruim van een rijnaak. "En ook nu barst het orkest van de energie om samen met de operaprofessionals weer een reeks onvergetelijke voorstellingen neer te zetten", vertelt Bas Pollard, de dirigent van het orkest.

Dat Thijl weer uitgevoerd wordt, is alles behalve vanzelfsprekend. De afgelopen 38 jaar heeft niemand het aangedurfd om de gigantische opera op het toneel te brengen, maar 2 jaar besloot student Jaap van Hellenberg Hubar (26) om daar, met behulp van de mankracht en het enthousiasme van het USConcert, verandering in te brengen. De leden staken in groten getale de handen uit de mouwen bij de voorbereidingen: zo waren ze van de partij ze bij de bouw van het theater, hielpen de professionele kostuumontwerper met het maken van alle 150 kostuums en zullen uiteindelijk ook klaar staan om het festival in goede banen te leiden. Door bovendien met een team van 40 vrijwilligers de handgeschreven bladmuziek te ontcijferen - een monsterklus die ruim anderhalf jaar in beslag heeft genomen - is het orkest de drijvende kracht achter de definitieve terugkeer van Thijl in de Nederlandse muziekwereld.

Thijl is tussen 30 juni en 17 juli negen keer te zien op voormalig vliegbasis Soesterberg. Kijk voor voorstellingsdata en meer informatie op www.thijl2018.nl

Meer berichten