Maquette Domkerk en Domtoren eindelijk zichtbaar voor groot publiek

  Cultuur

Een tot in detail nauwkeurige maquette van de Domkerk en de Domtoren, vervaardigd in opdracht van de Stichting Voorbereiding Herbouw Schip Domkerk, is eindelijk voor het grote publiek te zien.

UTRECHT - Vanaf donderdag 28 juni staat dit pronkstuk, gebouwd door Gedo Voorn uit Vleuten, een van de beste houtbewerkers en maquettebouwers van Nederland, in de hal van de Universiteitsbibliotheek aan de Drift in Utrecht.
Eerder al stond de maquette in het Utrechts Archief en het Stadskantoor Utrecht, maar deze exposities waren slechts beperkt of helemaal niet toegankelijk voor publiek. "Dankzij de gastvrijheid van de Universiteitsbibliotheek is de maquette nu voor iedereen zichtbaar op een van de beste plekken die we ons kunnen voorstellen", aldus het bestuur van de Stichting Voorbereiding Herbouw Schip Domkerk.
De werkmaquette, op schaal 1:50 gebouwd op basis van uitvoerig historisch onderzoek, is voor deze stichting leidraad naar mogelijke herbouw van het schip van de Domkerk dat in 1674 door een orkaan werd verwoest. Een belangrijke doelstelling van de stichting is onderzoek naar de haalbaarheid van het op middeleeuwse wijze herbouwen van het schip en het in kaart brengen van de economische en maatschappelijke effecten op de stad en de regio Utrecht.
De stichting ziet bouwhistorisch onderzoek, dat al sinds 2012 wordt uitgevoerd door een team van historici en architecten, als een van haar kerntaken. Ter voorbereiding van de herbouw is het noodzakelijk om op basis van historisch bronmateriaal tot op detailniveau te achterhalen hoe het schip er precies heeft uitgezien. Ook moeten de voor herbouw noodzakelijke oude ambachten worden 'herontdekt'. De resultaten van het onderzoek zullen hun weerslag krijgen in een gedetailleerde publicatie over de bouwgeschiedenis van de Domkerk, die in 2020 verschijnt als bronmateriaal voor huidige en toekomstige generaties.
De kennis uit dit onderzoek wordt uiteraard ook verwerkt in de maquette, waarvan de toren al in 2012 gereedkwam en koor en transept in 2017. In totaal zitten tot nu toe al bijna 5000 werkuren in dit minutieus gebouwde schaalmodel van Dom en Domkerk.

Meer berichten