Pim neemt zijn typemachine rustig mee naar het terras. Foto: Sterre ten Houte de Lange
Pim neemt zijn typemachine rustig mee naar het terras. Foto: Sterre ten Houte de Lange (Foto: Sterre ten Houte de Lange)

Pim schrijft gedichten als medicijn tegen writers block

  Cultuur

Componist en drummer Pim ten Have uit Utrecht had een muzikale writers block en besloot te gaan dichten. "Gedichten zijn vluchtig. Ze hebben een vele kortere spanningsboog dan muziek. En je mag alles zeggen."

Door Sterre ten Houte de Lange

UTRECHT - Pim ten Have begon een jaar geleden met dichten. Net afgestudeerd van het Conservatorium miste hij de focus om aan zijn composities te werken. Pim: "Nog voor er een noot op papier stond, was ik al verslagen door twijfel."

In die tijd trad Pim met zijn band Figgie op in Heerlen. Ze werden opgevolgd door lokale dichters met gedichten gebaseerd op beleidsstukken over de regio. "Hopeloos materiaal die ambtelijke taal, maar zij hadden het toegankelijk en relevant gemaakt. Ik was geraakt en reageerde ter plekke met een gedicht."

Kort daarna kocht Pim een typemachine en begon met dichten. "Bij elke aanslag word je beloond met dat geweldige geluid." Hij doet het voor en glundert. "Het is net zo verslavend als een appje krijgen."

Het liefst schrijft Pim zijn gedichten on the spot. "Bij een verjaardag, optreden, eindexamen of als iemand een drukke straat oversteekt. Dan denk ik: daar moet een gedicht voor komen. Gedichten zijn een permanente liefdesverklaring. Als iemand een mooie jurk heeft gemaakt, kun je zeggen 'mooie jurk'. Je geeft haar meer aandacht als je er in een gedicht ingewikkeld omheen draait." Hij is even stil en voegt eraan toe: "Stiekem dicht ik nu de hele dag door. Ook in gesprekken. Ik probeer moeite te steken in wat ik zeg."

Pim houdt ervan om woorden te combineren en er grappen mee uit te halen. "Ik vind het fijn dat er bij poëzie weinig regels zijn. Je mag echt alles zeggen. Dat heb ik geleerd van Paul Scheenstra (leadzanger van Figgie, red.)." De songteksten van Figgie zijn in het Nederlands en worden meestal door Scheenstra geschreven. "Hij heeft de ballen om super direct te zijn. Zo ben ik helemaal niet, maar als je lang met zo iemand in een ruimte zit neem je het een beetje over." De songtekst van het nieuwe nummer 'Toveren' is van Pim's hand.

Inmiddels is Pim afgestudeerd. Hij coacht bands bij de Kunstbende en geeft workshops improvisatie. Over het dichten zegt hij: "Ik wil meer voordragen. Gedichten in opdracht schrijven. Misschien ook wel een bundel uitgeven. Maar met zulke toekomstplannen verdwijnt ook de onbevangenheid. Dus voorlopig wil ik vooral blijven schrijven."

Meer berichten