Logo stadsbladutrecht.nl


Foto:

Eerste editie van de MZG Out&Proud Filmweek in Utrecht

  Cultuur

Van 15 tot en met 24 juni vindt tijdens het Midzomergracht festival de eerste editie van de MZG Out&Proud Filmweek plaats. Tien dagen lang zijn de mooiste en indrukwekkendste LHBTI-films te zien, op bijzondere plekken in de stad Utrecht. Van klassiekers tot voorpremières en van shortfilms tot documentaires.

UTRECHT - De MZG Out&Proud Filmweek komt tot stand dankzij een unieke samenwerking tussen 't Hoogt, Pathé, Springhaver/LHC, Anteros, de Jonge Utrechtenaers, Hivos, de Roze Filmdagen en de Bodytalk. Een greep uit de titels die te zien zijn: Evening Shadows, Call me by your name, Grace Jones: Bloodlight and Bami, Love is Strange, The Cakemaker, Pride en LHBTI+ Shorts; inclusief een interessant randprogramma.

Iets onbespreekbaars bespreekbaar maken

"In mijn werk zie ik regelmatig hoe film en kunst gebruikt worden om iets onbespreekbaars, bespreekbaar te maken", zegt Karen Hammink van Hivos. "Ik vind het dan ook een heel goed idee van Midzomergracht festival om film onderdeel van het festival te laten zijn en ik ben blij dat we hierin samenwerken."

Openingsfilm

De openingsfilm op vrijdag 15 juni, Evening Shadows, is een mooi voorbeeld van het bespreekbaar maken van iets dat in sommige landen onbespreekbaar is. Het is de eerste film uit India die is gemaakt voor een breed publiek met het thema homoseksualiteit, een voor India zeer gevoelig onderwerp. Karen Hammink: "De film heeft dit jaar de 'Hivos Free to be me Award' gewonnen, een heel terechte winnaar van onze award!"

Joost de Vries, Midzomergracht festival: ''De filmweek versterkt het culturele programma van het Midzomergracht festival. Films kunnen op een laagdrempelige, luchtige en artistieke manier LHBTI-onderwerpen aankaarten en bieden daarnaast herkenbaarheid en eventueel troost. De gezamenlijke kijkervaring biedt bovendien gespreksstof na afloop van een film. Ik ben dan ook blij met de randprogrammering voor en/of na de films. Het zorgt voor verbinding en ontmoeting tussen het publiek.''

Van vrijdag 15 tot en met zondag 24 juni zijn diverse mooie films en documentaires te zien.

Meer berichten