Logo stadsbladutrecht.nl


Impressie van het theater. Hier moet de grootste Nederlandstalige opera ooit geschreven op het toneel; de opera Thijl, uitgevoerd worden. Foto: Eric Goossens
Impressie van het theater. Hier moet de grootste Nederlandstalige opera ooit geschreven op het toneel; de opera Thijl, uitgevoerd worden. Foto: Eric Goossens (Foto: Eric Goossens)

Utrechtse studenten bouwen theater

  Cultuur

De vliegtuigen zijn al weggesleept en binnenkort strijken er 87 zeecontainers en 144.000 kilo zand neer. Op de voormalige vliegbasis Soesterberg, pal naast het Nationaal Militair Museum, begint een team van acht Utrechtse studenten binnenkort aan de bouw van een enorm theater. Vanaf 30 juni wordt daar de spectaculaire opera Thijl op het toneel gebracht.

UTRECHT - Op maandag 11 juni start de operatie. Twee dagen lang rijden vrachtwagens af en aan om maar liefst 87 zeecontainers af te leveren, die samen een groot theater vormen onder de luifel van het Nationaal Militair Museum. Om de stapels containers te verzwaren is maar liefst 120 ton zand nodig. De aanvoer daarvan is een enorme klus. Aan het team van Thijl de taak om binnen 11 dagen het hele theater uit de grond te stampen.

"Met alleen zeecontainers hebben we nog geen theater." vertelt Anne Nelissen, een van de studenten die verantwoordelijk is voor de bouw. "De hal van containers moet voorzien worden van een podium, 160 theaterlampen, 250 vierkante meter decor en een tribune met plaats voor 750 man publiek." Voor de zandsculpturen, die onderdeel zijn van het decor, moet nog eens 12.500 kilo zand handmatig op het podium worden geschept. Om deze enorme klus op tijd af te hebben slaan ruim 120 vrijwilligers en een team van professionals de handen ineen. Op 21 juni moet het theater helemaal af zijn; dan starten de repetities van het operaspektakel dat op 30 juni in première gaat.

Tussen 30 juni en 17 juli brengen 85 jonge orkestmusici, een groot koor en acht topsolisten de grootste Nederlandstalige opera ooit geschreven op het toneel; de opera Thijl van Jan van Gilse. De opera vertelt het verhaal van volksheld Thijl Uilenspiegel, die met zijn moed, humor en muziek ten strijde trekt tegen de Spaanse overheersers aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog. Thijl is negen keer te zien op de voormalige vliegbasis Soesterberg. Info: www.thijl2018.nl

Meer berichten

Shopbox