Joris Willekes, ook wel bekend onder zijn artiestennaam Josbros, gaf op zaterdag 5 mei een optreden op het Bevrijdingsfestival in Transwijk Foto: Koen Langen
Joris Willekes, ook wel bekend onder zijn artiestennaam Josbros, gaf op zaterdag 5 mei een optreden op het Bevrijdingsfestival in Transwijk Foto: Koen Langen (Foto: Koen Langen)

Rapper Josbros: 'Ik wil mijn eigen verhaal vertellen'

  Cultuur

Op het bevrijdingsfestival in park Transwijk genoot het publiek zaterdag 5 mei onder andere van Joris, ook wel bekend als Josbros, een rapper uit Utrecht. In 2011 is hij begonnen op de Herman Brood Academie en bracht daar naar een jaar zijn eerste plaat uit genaamd DitisJosbros EP.

UTRECHT - Op de Herman Brood Academie kreeg Joris les van onder andere Jiggy, Winne en Sticks. Zij hebben hem ondersteund tijdens zijn creatieve proces. Muziek zit bij Joris in de familie. Zijn vader zat vroeger in een punkband, zijn oma was pianolerares en zijn broer is Disc Jockey. "Ze hebben me één voor één geïnspireerd. Ik heb mezelf piano leren spelen waardoor ik niet alleen mijn eigen teksten kan schrijven en rappen, maar ook de beat zelf maken", zegt Joris met een brede lach terwijl hij achter zijn piano zit. De piano heeft hij van zijn oma geërfd toen zij anderhalf jaar geleden overleed en sindsdien speelt hij er constant op. Op vrijdag 23 maart bracht hij zijn nieuwe album 'Niet meer the same' uit. Op het nummer 'Niet meer the same' is hij het meest trots. Het liedje betekent veel voor hem omdat hij gebeurtenissen beschrijft die hij met zijn ouders heeft meegemaakt. "Iedereen hoort het, family first", aldus Joris. In dit nummer is ook de meeste tijd gaan zitten. "Ik heb het continu aangepast. Besef, ik ben hier aan begonnen in juli 2015." Het heeft allemaal zo lang geduurd omdat hij alle emoties van de afgelopen jaren in deze nieuwe muziek wilde verwerken. Er staan geen features op de plaat omdat hij zijn eigen verhaal wilde vertellen, zodat mensen hem anders leren kennen. 'Ik ben niet meer the same: ik heb mezelf gevonden."

Op het bevrijdingsfestival heeft Joris zijn nieuwe en al wat oudere muziek laten horen. Op het podium wordt hij altijd versterkt door Backup MC Sinni Wavi en DJ Jereezy. De drie repeteren voor een show vaak in een oefenruimte, maar er wordt vooral veel gelachen. "Wij zijn zo goed op elkaar ingespeeld en we voelen elkaar goed aan, dat is erg belangrijk wanneer je op het podium staat."

Joris: "Mijn optreden bij het Bevrijdingsfestival was leuk en druk. Er zijn zoveel mensen gekomen om naar mijn show te kijken. En het weer zat ook nog eens mee! Ik ben blij en bewust van het feit dat we vrij zijn. Vrijheid betekent voor mij dat ik kan zeggen en denken wat ik wil. En ik ben blij dat dat kan hier in Nederland. Sowieso ben ik voor wereldvrede en zo", zegt Joris.

"Ik wil met mijn muziek verhaal en kennis meegeven en wat ik hoop is dat de luisteraar zich kan verplaatsen in mijn muziek en mijn situatie." Momenteel is Joris bezig met zijn volgende plaat, die dit jaar nog uit komt. Hij kan al verklappen dat er veel eigen producties op staan.

Meer berichten