Logo stadsbladutrecht.nl


Als opwarmer voor de European Brass Band Championships 2018 houdt ZIMIHC het Utrecht Brass Weekend. Deze is op zaterdag 28 en zondag 29 april. Foto: Hape Smeele
Als opwarmer voor de European Brass Band Championships 2018 houdt ZIMIHC het Utrecht Brass Weekend. Deze is op zaterdag 28 en zondag 29 april. Foto: Hape Smeele (Foto: Hape Smeele)

ZIMIHC houdt Utrecht Brass Weekend

  Cultuur

Als opwarmer voor de European Brass Band Championships 2018 houdt ZIMIHC het Utrecht Brass Weekend. Op zaterdag 28 en zondag 29 april kunnen amateurmuzikanten, dirigenten, componisten, bestuurders, (semi-)professionals en andere geïnteresseerden in blaasmuziek hun hart ophalen met lezingen, leerzame workshops en gezellige netwerkmomenten. De dagprogramma's sluiten af met concerten van brassbandkampioenen van België en Nederland.

UTRECHT - Op zaterdag vindt de gratis toegankelijke Utrecht Brass Conferentie plaats. Deze begint om 13.30 uur met een interview met Martine Spanjers en Wolter Lommerde van ZIMIHC. Vervolgens is het de beurt aan Matthijs van Ganzewinkel, dirigent Harmonie Orkest Vleuten en betrokken bij het basisschoolproject Muziek is de basis. Van Ganzewinkel verzorgt de lezing Van blaasorkest tot community. Tot slot is er de lezing For your eyes only? door René Ranzijn.

Voor muzikanten en toehoorders zijn er vervolgens gratis workshops van twee Yamaha-artiesten: trompettist Rik Mol (solotrompet Metropole Orkest) en tubaïst David Kutz (solotuba Nederlands Philharmonisch Orkest). Deze worden gevolgd door de opening van een fototentoonstelling met foto's van solisten en dirigenten die hebben opgetreden tijdens WASBE 2017.

Gedurende de hele zaterdag presenteren diverse blaasmuziekorkesten uit Utrecht stad en regio zichzelf met openluchtconcerten op de Stadhuisbrug en vanaf bootjes op de Oudegracht.

Lunchgesprek

Op zondag 29 april is er tijdens een lunchgesprek gelegenheid de Schotse dirigent Russell Gray het hemd van het lijf te vragen over brassbands en dirigeren. Gray begon zijn carrière bij de Stavanger Brass Band (Noorwegen) en behaalde succes in brassbandcompetities.

Try-out concerten

Zowel zaterdag als zondag worden afgesloten met concerten van de beste brassbands uit de Benelux. Brassband De Wâldsang vertegenwoordigt Nederland op de European Brass Band Championships. Om goed beslagen ten ijs te komen, spelen ze vast hun concoursprogramma tijdens dit try-out concert. Afsluiter van het Utrecht Brass Weekend vormt het dubbelconcert van Brassband Schoonhoven en Belgisch kampioen Brassband Willebroek.

European Brass Band Championships 2018

Tussen 28 april en 6 mei organiseert ZIMIHC de European Brass Band Championships in Utrecht. Kijk voor het programma op www.ebbc2018.nl. Info en aanmelden: www.zimihc.nl

Meer berichten