Van 9 tot en met 15 april worden bijzondere objecten getoond in het Universiteitsmuseum. Foto: Ivar Pel
Van 9 tot en met 15 april worden bijzondere objecten getoond in het Universiteitsmuseum. Foto: Ivar Pel (Foto: Ivar Pel)

Draakje en paradijsvogels in het Rariteitenkabinet

  Cultuur

Het Universiteitsmuseum Utrecht geeft tijdens de Nationale Museumweek van maandag 9 tot en met zondag 15 april aandacht aan de pronkstukken in het Utrechtse Rariteitenkabinet. Maak kennis met de het draakje, paradijsvogels, een vliegende eenhoorn, skelet van een nijlpaard, een potvispenis van bijna twee meter en andere bijzondere objecten die de fantasie prikkelen.

UTRECHT - 'Rariteitenkabinet' betekent zeldzame verzameling. Sinds oeroude tijden verzamelden wetenschappers en vermogende mensen de meest uiteenlopende voorwerpen om er in mooie kasten mee te pronken. Zo is er in het Universiteitsmuseum een 'draakje' te zien. Deze is niet echt, want eigenlijk is dit een rog geprepareerd om er uit te zien als een bijzonder monstertje. In de 17e en 18e eeuw prepareerden handige zeelui van pijlstaartroggen dit soort draakjes en soms zelfs zeemeerminnen. Deze handel in fantasiebeesten leverde naast een extra bijverdienste ook een boel sprookjes op. Tijdens de Nationale Museumweek van 9 tot en met 15 april zetten alle Nederlandse musea hun pronkstukken centraal.
Het Universiteitsmuseum en de Oude Hortus zijn zeven dagen per week geopend van 10.00 tot 17.00. Meer informatie is te vinden op www.universiteitsmuseum.nl. Meer informatie over de Nationale Museumweek is te vinden op www.nationalemuseumweek.nl

Meer berichten