De energie van een band op Sencity is belangrijker dan een perfect muzikaal geluid. Foto: Lindsey Kuijpers
De energie van een band op Sencity is belangrijker dan een perfect muzikaal geluid. Foto: Lindsey Kuijpers (Foto: Lindsey Kuijpers)

Sencity Festival in TivoliVredenburg

  Cultuur

Zaterdag 10 maart is in TivoliVredenburg het Sencity Festival, een 'zintuigprikkelende evenement voor doven, slechthorenden én horenden'. Met muziek, dans, theater en sprekers.

UTRECHT - Vanaf drie uur 's middags tot drie uur 's nachts biedt de bovenverdieping van TivoliVredenburg plaats aan tal van activiteiten voor doven en slechthorenden. 'Aan de hand van aromajockeys, foodjockeys, signdancers en VJ's word je meegenomen in een wereld waar beleving van muziek centraal staat', meldt de vooraankondiging van Sencity. Hoe ziet dat er in de praktijk uit? Projectleider Bas Wierikx: "Bij een nummer over een picknick in het park bijvoorbeeld verspreiden wij de geur van vers gemaaid gras. En met smaaksensaties wordt de smaak van appeltaart overgebracht. Zo vertalen we de ervaring die de band wil meegeven naar andere zintuigen."

De doelstelling van Sencity is om de nadruk te leggen op wat doven en slechthorenden wel kunnen. En worden ook andere zintuigen geprikkeld. Wierikx: "Het is interessant om te ervaren wat er overblijft van muziek als je het niet kunt horen." De energie die een band overbrengt is bij Sencity dan ook belangrijker dan een perfect muzikaal geluid. De optredende acts zijn daar ook op geselecteerd. "We zoeken de bands uit met het geluid uit." Singer-songwriters zul je niet zo snel tegenkomen op dit jaarlijkse festival. "Dan wordt het te klein en te statisch." Ook goed horende mensen zijn van harte welkom op het festival. "Doofheid wordt altijd een beperking genoemd: er wordt gekeken naar wat je niet kan en wat er onhandig en lastig aan is. Wij kijken naar hoe je er inspiratie uit kunt halen. En dus is de show ook voor horenden supertof," vertelt Wierikx.

Op vrijdag is er een kindereditie, waar zo'n 200 basisschoolleerlingen workshops krijgen over doofheid en slechthorendheid. Ook gaan ze samenwerken met dove kinderen. "Dove mensen leven vaak geïsoleerd, dat willen we op deze manier tegengaan." Optredens op zaterdag zijn er o.a. van Bazzookas, Traudes (3fm serious talent) en Playground Zer0.

Meer berichten

Shopbox