Handgetekende affiches Jaarbeurs in Utrechts Archief.
Handgetekende affiches Jaarbeurs in Utrechts Archief. (Foto: Utrechts Archief)

Handgetekende affiches van de Jaarbeurs te zien in Het Utrechts Archief

  Cultuur

Als afsluiting van de tentoonstelling De mooiste affiches van de Jaarbeurs toont Het Utrechts Archief de weken 25 handgetekende afficheontwerpen van vooraanstaande kunstenaars als Henri Pieck, Agnes Canta en Louis Raemaekers.

UTRECHT - De indrukwekkende doeken van soms anderhalve meter breed geven een inkijkje in de werkwijze van ontwerpers in het begin van de 20e eeuw. Deze tekeningen werden door drukkers als voorbeeld gebruikt om affiches in hoge oplagen te kunnen produceren. Het is uitzonderlijk dat zo'n grote collectie originele ontwerpen te zien is. Vanwege de kwetsbaarheid van de stukken, zijn ze tijdelijk te zien in de slotmaand van de tentoonstelling De mooiste affiches van de Jaarbeurs.

Lezing Arjan den Boer

Volgens affichekenner Arjan den Boer geven de ontwerpen een mooi beeld van de ontwikkeling van de affichekunst in de 20e eeuw. In het laatste weekend van de expositie, op zondag 25 februari, vertelt hij in Het Utrechts Archief meer over de manier waarop deze werken ontworpen en gelithografeerd werden.

Over de affiches

In het begin van de twintigste eeuw speelden affiches een prominente rol bij de promotie van goederen en diensten. Gerenommeerde kunstenaars kregen de opdrachten en zorgden dan voor prachtige affiches op het snijvlak van kunst en reclame.

Meer berichten