Jong talent Elze Geradts is een van de finalisten van De Muziekwedstrijd: 'Het is leuk om op verschillende manieren viool te spelen'. Eigen foto
Jong talent Elze Geradts is een van de finalisten van De Muziekwedstrijd: 'Het is leuk om op verschillende manieren viool te spelen'. Eigen foto (Foto: Roberto Cancian)

Jonge finaliste schittert in Muziekwedstrijd

  Cultuur

De pas 7-jarige Elze Geradts is één van de acht finalisten die komende zaterdag strijden om de beste te zijn van De Muziekwedstrijd. Meer dan 800 ingezonden video's kwamen binnen van ruim 1.300 muzikale kinderen, die van de Elze behoort tot de beste acht in de leeftijdscategorie vier tot en met acht jaar. "Best wel spannend", geeft de in de binnenstad woonachtige Elze aan.

UTRECHT - Toen ze twee jaar was, had ze al een viool in haar handen. "Ik vind het een heel mooi instrument en toen ik het op de radio hoorde en bij het orkest van mijn ouders, wilde ik dat ook doen", vertelt ze enthousiast. In september 2003 begon ze met muziekles bij Johannes Lievaart. "Ik heb twee keer per week les, op donderdag individuele les en op zaterdag groepslessen. Tijdens de groepslessen spelen we samen de stukken waar we allemaal mee bezig zijn of die we al kennen. Ook is er een leesles waarbij je goed de noten leert lezen en hebben we ensembles, een soort strijkorkestje. In mijn groepje zitten zeven kinderen tussen de zeven en twaalf jaar, wel leuk dat Hannah Dokter en Eline Liselotte van Dijk ook in de finale staan. Zij zitten ook bij mij op les." Elze Geradts zelf groeide op met de muziek. Haar vader speelt cello en piano, haar moeder trompet en haar 4-jarige zusje Selma speelt ook viool. "Een instrument waar je vroeg mee kunt beginnen, het zijn echt vioolkinderen", vult moeder Ietje aan.

Prinses Christina Concours

De Muziekwedstrijd is een initiatief van het Prinses Christina Concours, dat alle kinderen en jongeren in Nederland wil laten kennismaken met muziek. Bovendien wil het Prinses Christina Concours dat kinderen en jongeren worden gestimuleerd en ondersteund om hun muzikale talenten zo ver mogelijk te ontwikkelen. Dat wil Elze, die in groep 5 van Basisschool Puntenburg zit, maar al te graag. "Ik studeer elke dag, meestal na het avondeten. Mijn moeder helpt me daarbij. Ik vind het heel leuk om samen met vriendinnen muziek te maken en voor publiek spelen dat doe ik het allerliefste."

Dat mag ze aankomende zaterdag wanneer de finale bij Diergaarde Blijdorp wordt gehouden. "Wij zijn al winnaars, alleen is het nu afwachten welke plek. Later zou ik graag in een strijkkwartet willen spelen, daar heb ik ook pas mijn spreekbeurt over gedaan op school."

Naast de klassieke muziek, leeft Elze ze zich ook uit op de circusmuziek bij Circus Diedom. "Ik zit daar ook op les, wij leren één wiel fietsen, bal lopen, steltlopen en trapeze", lacht ze. Eerst gaat de focus op de Muziekwedstrijd. "Vorig jaar kreeg ik een eervolle vermelding, nu ben ik er bij in de finale zelf. Leuk."

Meer berichten