Logo stadsbladutrecht.nl


De zevende openbare viering van Chanoeka, het achtdaagse Joodse feest van het licht, afgelopen zondag was een groot succes. Chanoeka staat op de Unesco-wereldlijst van immaterieel cultureel erfgoed en wordt in Nederland al gevierd vanaf zo’n 250 jaar voor de jaartelling.
De zevende openbare viering van Chanoeka, het achtdaagse Joodse feest van het licht, afgelopen zondag was een groot succes. Chanoeka staat op de Unesco-wereldlijst van immaterieel cultureel erfgoed en wordt in Nederland al gevierd vanaf zo’n 250 jaar voor de jaartelling. (Foto: Coby van Geffen)

Utrechters vieren decembermaand allemaal anders

  Cultuur

December is bij uitstek de maand van gezelligheid, familie, cadeautjes, kerstboom en nachtmis. Vooral Kerstmis, het feest rond de geboorte van Jezus Christus, is tegenwoordig een uitgebreid familiefeest. Maar wat vieren Utrechters met een andere geloofsovertuiging in de decembermaand?

Door Coby van Geffen

UTRECHT - Met Chanoeka vieren we de vrijheid van alle volkeren op aarde, aldus de Utrechtse rabbijn Aryeh Heintz. "Het is het feest van licht, warmte en verbondenheid." De Joodse gemeenschap herdenkt dan het 'oliewonder' in de Tempel van Jeruzalem 21 eeuwen geleden. Na jarenlange Syrische overheersing werd Jeruzalem bevrijd en kon de Tempel opnieuw worden ingewijd, traditioneel met het aansteken van de zevenarmige menora. "Er was slechts één kruik olie, maar de menora brandde daarop niet één, maar acht dagen. Dat werd, naast de overwinning op zo'n overmachtige vijand, als wonder beschouwd." Chanoeka is vooral een huiselijk feest, met zang bij het aansteken van de kaarsen, spelletjes en toneelstukjes. Ook worden cadeautjes uitgewisseld en gefrituurde gerechten als latkes (aardappelkoek) en soefganiot (soort donut) gegeten. Het frituren verwijst naar het wonder met de olie.

Op het Moskeeplein bij de Utrecht Ulu-moskee is het feest van 22 t/m 26 december, geen religieus feest, maar een kermes (eindejaarsmarkt). Belangrijke islamitische feesten vallen dit jaar niet in december. "Wel hebben we op 1 december Mawlid an-Nabi gevierd, de geboortedag van Mohammed", vertelt Suleyman Coskun van de Ulu-moskee. "Dat vieren we in de moskee met Anasheed (islamitische liederen) en speciale (smeek)gebeden. Het belangrijkst deze dag is ingaan op leven en overleveringen van Mohammed, en deze begrijpen." Ook werd op 17 december de sterfdag herdacht van Mevlana Rûmî (1207-1273), filosoof en dichter. "Zijn boodschap is tijdloos, ontroerend, en raakt iedereen, gelovig of ongelovig."

In Sri Ganesha Mandir, de hindoetempel in Leidsche Rijn, is onlangs Gita Jayanti gevierd, dag van het 'Goddelijk Lied'. "We herdenken dat 5.500 jaar geleden de goddelijke incarnatie Krishna zijn 'koninklijke wijsheid', de Bhagvat Gíta, doorgaf aan zijn discipel Arjuna", vertelt Pandit R.P Sitaldin. "Deze wijsheid is het bekendste onderdeel van de Vedanta, de voornaamste hindoeïstische filosofie." Bekend onderdeel uit de Gíta is het begrip 'karma' (handelen), het niet-resultaatgericht handelen en de plicht hiertoe. "Deze essentie van de Gíta is de kerstboodschap van de Sri Ganesha Mandir." Van 21 t/m 25 december wordt Pancha Ganapati gevierd, een familiefeest ter ere van Ganesha, symbool van wijsheid en elimineren van obstakels.

Meer berichten