Logo stadsbladutrecht.nl

Jubilerend Kamerkoor Sjanton brengt bijzonder barokprogramma in Geertekerk

  Cultuur

Op 9 en 10 december viert Kamerkoor Sjanton haar 30-jarig bestaan met een uitgebreid barokprogramma in de Geertekerk in Utrecht. Met orkestrale begeleiding door het Dordts Kamerorkest, medewerking van vier vocale solisten, organist Laurens de Man en gastpresentator Merlijn Kerkhof, brengt Sjanton iets bijzonders met haar jubileumprogramma "In de Gloria".

UTRECHT - Het concertprogramma staat in het teken van muziek uit de periode van de Barok, de muziekstijl die in de 17de eeuw in Italië begon. Uitgevoerd worden werken van twee Italiaanse componisten: Antonio Vivaldi en Francesco Durante en een werk van Johann Christian Bach die lang in Italië studeerde en werkte. Deze componisten hebben allemaal een connectie met Johann Sebastian Bach, de grootmeester van de Barok. 
Van Johann Christian Bach (1735-1782), zoals de naam al vermoedt één van de zonen van Bach, staat het Magnificat op het programma. Johann Christian Bach schreef dit werk tijdens zijn lange verblijf in Italië (o.a. als organist in de kathedraal van Milaan) en wordt daarom wel de Italiaanse Bach genoemd. Het tweede stuk, de Missa in C, is van Francesco Durante (1684-1755) uit Napels. Deze compositie is lang aan J.S. Bach toegeschreven. Hij heeft de oorspronkelijke versie van Durante bewerkt. Het jubilerende koor voert delen van de oorspronkelijke versie van Durante uit alsook delen van Bach's hand.
Centrale plaats in de jubileumuitvoering is het meeslepende Gloria van Antonio Vivaldi (1678-1741). Dit meesterwerk bevat naast de bekende koordelen prachtige aria's. J.S. Bach was een groot bewonderaar van Vivaldi en bewerkte een groot aantal van zijn concerten.
Als contrast en magisch rustpunt in dit barokke programma zingt Sjanton a capella en in een speciale opstelling het werk Immortal Bach van de Noorse componist Knut Nystedt (1915-2014). Dit is een bewerking van één van de prachtigste koralen van J.S. Bach (Komm süsser Tod). Dit adembenemende klankcollage laat zien dat Bach nog altijd moderne componisten inspireert tot iets prachtigs.
Aan het concertprogramma van Sjanton werkt het Dordts Kamerorkest mee. Het orkest is specialist in koorbegeleiding en heeft een vaste kern van professionele musici. De vocale solopartijen worden ingevuld door vier professionele zangers. Dat zijn Caroline Spanjaard (sopraan), Karolina Hartman (mezzo-sopraan), Erik Slik (tenor) en Florian Just (bas). Laurens de Man, vaste organist van de Utrechtse Janskerk begeleidt Sjanton op een kistorgel. Het geheel staat onder leiding van dirigent Ulrikke Reed Findenegg. 

De concerten worden gepresenteerd door Merlijn Kerkhof, muziekwetenschapper, muziekcolumnist bij De Volkskrant en auteur van Alles begint bij Bach. Kerkhof weet zijn grote vakkennis van klassieke muziek en zijn liefde voor deze muziekstijl met humor en passie over te brengen op het publiek. 

De concerten van Kamerkoor Sjanton vinden plaats op zaterdag 9 december om 20.15 uur en op zondag 10 december om 15.00 uur in de Geertekerk,  Geertekerkhof (langs de Catharijnesingel) te Utrecht. De entree bedraagt in de voorverkoop €20 (€12,50 voor kinderen‹18jr, studenten en CJP). Leden van zangkoren in Utrecht en omgeving hebben in de voorverkoop een korting van €2 bij bestelling van minimaal twee kaarten. Reserveringen via www.sjanton.nl. Aan de zaal is de toegang €22,50/€15. Informatie over Sjanton is ook te vinden op fb.com/kamerkoor.sjanton

Meer berichten

Shopbox