Logo stadsbladutrecht.nl


Alex Heesen (l) en Stephan Schiedon. Foto: Jan van Stipriaan Luïscius
Alex Heesen (l) en Stephan Schiedon. Foto: Jan van Stipriaan Luïscius (Foto: Jan van Stipriaan Luïscius)

'Boek' van vlees en bloed in de bieb

  Cultuur

Het is moeilijk voor te stellen, maar toch bestaat het: een levend boek. Dan hebben we het niet over een sprookje; in het project Levend Boek van de bibliotheek Utrecht gaat het om realiteit. De realiteit van bijvoorbeeld een laaggeletterde, transgender, bdsm-slaaf, manisch depressieve Turkse vrouw, een hooligan en iemand die een carrière-switch maakte van topper in de ict-wereld naar leraar op een basisschool. Levende boeken zijn zondag 12 november 'te leen' in de bibliotheek.

UTRECHT - 'Levend Boek' zijn mensen met een bijzonder levensverhaal. In open één-op- één gesprekken spreken een Levend Boek en een bezoeker over hun levens. De Human Library vindt ook plaats in het kader van Sint Maarten, waarin 'delen' de rode draad vormt.

Een boek kun je niet op zijn kaft beoordelen en een mens niet op basis van zijn buitenkant, is de redenering van de bibliotheek. Komt wat we over mensen weten en denken te weten wel overeen met de werkelijkheid? "Zoals in een bibliotheek boeken toegang geven tot onbekende werelden, kunnen bezoekers tijdens deze Human Library in de belevingswereld van een Levend Boek stappen. Op een heel simpele manier: door onbevangen met het Levend Boek in gesprek te gaan.''

De Human Library is een beproefd concept van Deense oorsprong, met als doel mensen met elkaar in contact te brengen. Inmiddels wordt de Human Library op veel plaatsen georganiseerd en is een wereldwijde community van vrijwilligers actief om de gesprekken tot stand te brengen. Dat gebeurt in onder andere Groningen, Apeldoorn, Maastricht, Nijmegen, Rotterdam én in de Domstad.

Komende zondag kan (onder andere) Alex Heesen (57) 'aan de tand worden gevoeld'. Deze Utrechter had een top-baan in de ICT en besloot veertien jaar geleden het (basis)onderwijs in te stappen. Tot volle tevredenheid, hoewel zijn salaris een enorme duikeling maakte en de auto kleiner werd. Toen Alex tegen zijn zin in mensen moest ontslaan ('dat achtervolgde me, werd er enorm depri van'') én een hersenbloeding kreeg, maakte hij de overstap. Zijn omgeving fronste de wenkbrauwen, vond het een onverstandig plan. Hij trok zich er niets van aan. Achteraf is hij blij met de overstap. "Lijkt me leuk om over mezelf te praten.'' Bang voor confrontaties is hij niet. "Ik heb niks te verbergen.''

Bdsm-slaaf Stephan Schiedon (33) is ook een Levend Boek. "Bdsm is een seksuele geaardheid, je moet het in je hebben'', zegt hij. Bdsm is volgens Stephan méér dan alleen een toneelstukje spelen, "het is veel veelzijdiger dan de mensen denken. Ik heb een vaste dominant, waar ik het machtsspel mee speel.'' Dat gebeurt bij de analist en kwaliteitsbeheerder van een ziekenhuis, thuis in zijn bdsm-kamer in Gouda. Of hij álles vertelt, met alle details? "Nou, als mensen vragen 'wat is het heftigste dat je heb meegemaakt' of 'wat staat er op je verlanglijstje', dan weet ik niet of ik alles ga zeggen.'' Wel veel. Zeker als er vertrouwen ontstaat met zijn gesprekspartner, aangezien vertrouwen in de bdsm-wereld van groot belang is.

Open gesprekken

Bij Levend Boek gaat het om open gesprekken. Je hoort het verhaal van iemand, die in zijn dagelijkse leven te maken heeft met stereotypen, discriminatie of vooroordelen. Ze delen hun levensverhaal met je en laten zien dat ze meer zijn dan wat hun uiterlijk, afkomst, seksuele geaardheid misschien doen denken. De middag wordt geopend door cabaretier en schrijver Vincent Bijlo.

Editie voor kinderen

De bibliotheek overweegt om ook een editie voor kinderen te organiseren. Dat zegt Christa Schouwenaar, medewerkster van de bibliotheek. "De bibliotheek is een belangrijke maatschappelijke organisatie. Wij hebben de taak om oa vooroordelen uit de wereld te helpen.'' Overigens is de kans groot dat er in 2018 weer een Levend Boek-project komt. Voor volwassenen.

Levend Boek vindt op zondag 12 november plaats van 13.00 tot 16.30 uur. Locatie: Centrale Bibliotheek, Oudegracht 167 in Utrecht.

Meer berichten