Logo stadsbladutrecht.nl


Foto: Gijs Jacobs

'Smartlappenfestival verbindt en is heel goed voor Utrecht'

  Cultuur

Het mag eigenlijk een wonder heten, dat het jaarlijkse Utrechtse Smartlappenfestival elke keer zo succesvol is. Ga maar na, 40.000 bezoekers in een weekend, maar de organisatie moet het zonder één cent subsidie doen. Iedereen vindt het leuk, maar niemand wil er voor betalen'', zegt Sandra Teune die namens evenementenbureau BINK de Stichting Smartlappenfestival met raad en daad bij staat.

Door Jan Stipriaan Luïscius

UTRECHT - Het Smartlappenfestival vindt dit jaar plaats in het weekend van 17 tot en met 19 november. Het grootste deel in de binnenstad, maar ook in kroegen die tegen de stad aanschurken. Traditioneel is het gratis toegankelijk.

Het is voor de 27e keer, dat het festival, dat ook veel bezoekers van buiten Utrecht trekt, wordt gehouden. Overigens heeft het er deze zomer even naar uitgezien, dat het tranentrekkersfestival jaar niet zou doorgaan: een bestuurslid overleed, de ander stapte op.

Onverteerbaar was dat voor Sandra, die het voortouw nam om een nieuw bestuur te zoeken. Dat lukte, vijf kroegeigenaren stonden op.

Namens hen verricht BINK-medewerkster Sandra de broodnodige arbeid. "Pr, posters maken, kroegen op elkaar afstemmen, de aandacht trekken, advertenties maken en de website bijhouden.'' Op de achtergrond kreeg Teune steun van de Anitaas, die ook elk jaar deelnemen.

Sandra Teune, die een frequent bezoekster is, vindt het festival belangrijk. "Het trekt mensen van 18 tot 80 jaar. Die hebben contact met elkaar tijdens de optredens. Wat ik wil zeggen: het verbindt en dat is ook heel goed voor de stad.'' Daarom vindt ze het ook zo jammer, dat de gemeente met geen cent subsidie over de brug komt. Volgens de gemeente is er echter nooit subsidie aangevraagd.

Het festival kan gerust divers genoemd worden, variërend van een complete band, tot accordeonist en van akoestisch trio tot een koor van 25 dames en een vijftig koppig smartlappenkoor. "Iedereen komt aan zijn of haar trekken.''

Zegt ook Annemiek Zwieringa van de Anitaas. "De sfeer is altijd supergoed. En het is overal waanzinnig druk. Ik verheug me weer ontzettend op dat weekend.'' De Anitaas zingen voornamelijk covers - smartlappen en levensliederen - en doen voor de zeventiende keer mee aan 't Utrechtse Smartlappenfestival.

Meer berichten