Logo stadsbladutrecht.nl


Foto: Museum Speelklok

Vieze liedjes in Museum Speelklok

  Cultuur

UTRECHT - Van 12 oktober 2017 tot en met 8 april 2018 leggen chique bellenspeelklokken in Museum Speelklok een stukje pikante geschiedenis bloot in de tentoonstelling Vieze liedjes op deftige speelklokken. Aanleiding voor de tentoonstelling is het promotieonderzoek van museumconservator Marieke Lefeber. 

In de deftige huizen van de welgestelde burgers uit de 18de eeuw stonden vaak luxe uitgevoerde klokken met een bellenspeelwerk. Via deze klokken hoorden de rijke eigenaren op gezette tijden een deuntje. Maar in tegenstelling tot de stijlvolle klokken en eigenaren waren de meeste liedjes die op de melodieën van de klokken werden gezongen van een heel andere toon. Ze waren eenvoudig en hadden vaak kluchtige thema's zoals boerenvrijages en dronkenschap. Soms waren ze zelfs zo pikant dat ze gingen over seks of schaamhaar! De tentoonstelling Vieze liedjes op deftige speelklokken vertelt het verhaal achter deze guilty pleasures van de elite.

Promotieonderzoek conservator Marieke Lefeber

Op 4 oktober 2017 promoveert museumconservator Marieke Lefeber op een onderzoek naar muziek op 18de-eeuwse bellenspeelklokken in Nederland. In haar onderzoek heeft ze zich vooral gericht op de melodieën die op de klokken stonden en wat dat zegt over de mensen die de klokken in huis hadden. In de tentoonstelling Vieze liedjes op deftige speelklokken wordt een aspect van Mariekes promotieonderzoek uitgelicht.

Concertlezing Vieze liedjes uit de 18de eeuw

In het kader van de tentoonstelling Vieze liedjes op deftige speelklokken organiseert Museum Speelklok op 12 oktober een concertlezing, inclusief vieze liedjes. Tijdens de concertlezing nemen Jos Koning, onderzoeker en violist, en het ensemble Speelhuys de bezoeker mee naar de 'poelen des verderfs' van het uitgaansleven uit de 18de eeuw.

Meer berichten

Shopbox