Logo stadsbladutrecht.nl


Ingmar Heytze schreef 'Tien vingers blind. Een ode aan de schrijfmachine'.
Ingmar Heytze schreef 'Tien vingers blind. Een ode aan de schrijfmachine'. (Foto: Ingmar Heytze)

Een ode aan de schrijfmachine

  Cultuur

Door: Machiel Coehorst

Omdat leraren op school klaagden over zijn handschrift, kreeg Ingmar Heytze al snel een schrijfmachine van zijn ouders. Voor de Utrechtse dichter het begin van een levenslange fascinatie en verzamelwoede, die uiteindelijk resulteerden in het in mei verschenen boek 'Tien vingers blind. Een ode aan de schrijfmachine'.

Wat is de connectie tussen de schrijfmachine en je poëzie?

"Mijn eerste gedicht schreef ik op een oud elektrisch exemplaar. Ik was vijftien en het was eigenlijk niet de bedoeling dat ik er gedichten op zou gaan schrijven. Hij was aangeschaft om huiswerk op te maken. Mijn ouders hadden de schrijfmachine tweedehands voor me gekocht bij een winkel in kantoorbenodigdheden, op de Amsterdamsestraatweg. Maar zodra ik al dat gezoem en geratel hoorde, was ik verkocht, en schreef ik er de eerste jaren al mijn gedichten op."

Had je ooit zo'n fascinatie voor de schrijfmachine ontwikkeld als je een leesbaar handschrift had gehad?

"Goed punt! Misschien niet. Aan de andere kant zit de aanleg voor fascinatie ook wel in me, net als voor het aanleggen van verzamelingetjes. Ik heb het ook met gitaren."

Wat is je favoriete schrijfmachine?

"De Olympia SM-9, omdat een geliefd schrijver van mij, Paul Auster, die gebruikt. Goede tweede: de Lettera 32 (die meer draagbaar is). En natuurlijk mijn Triumph Adler Gabriele 5000, waarop alles voor mij is begonnen."

In je boek maak je de vergelijking tussen een schrijfmachine en een karabijn …

"Onder de juiste handen is het een subversief stuk gereedschap, een wapen om gedachten mee te laten materialiseren. Verder heeft de mechanische ervaring van snel en hard op een schrijfmachine typen iets gewelddadigs, alsof je bezig bent een liquidatie uit te voeren met een kogelregen. Niet voor niets had ik bij mijn eerste elektrische schrijfmachine het gevoel dat de letters in het papier werden gemitrailleerd."

Wat is voor jou het mooiste boek of de beste film over de schrijfmachine?

"Das Leben der Anderen, omdat die film vooruitwijst naar de huidige opleving van schrijfmachines. Behalve hipsters, bloemenkinderen nieuwe stijl en schrijvers die een social media-arm dieet willen proberen, zijn er ook mensen die off the grid willen en niet, of zo min mogelijk, nagetrokken willen worden door instanties. Schrijfmachines kunnen daarbij helpen."

Meer berichten

Shopbox