Logo stadsbladutrecht.nl


Tot en met 20 oktober is bij Fotodok Utrecht de tentoonstelling 'Voorbij Wij en Zij' te zien. Eigen foto
Tot en met 20 oktober is bij Fotodok Utrecht de tentoonstelling 'Voorbij Wij en Zij' te zien. Eigen foto (Fotodok)

Tentoonstelling 'Voorbij Wij en Zij' in Utrechtse Fotodok

  Cultuur

UTRECHT - Tot en met 20 oktober is bij FOTODOK in Utrecht de tentoonstelling Voorbij Wij en Zij te zien. In het licht van de huidige ontwikkelingen omtrent globalisering, polarisatie, politieke debatten en migratiestromen, gaat Voorbij Wij en Zij in op identiteits- en groepsvorming. Hoe verhouden we ons als individu tot anderen? Test je vooroordelen met de installatie Identity Match, sorteer je eigen huid op kleur bij het project Chrooma van Roos van Geffen en bekijk het werk van internationale beeldmakers.

Bij Forest Finns is iedereen welkom

De Noorse fotograaf Terje Abusdal is geïnteresseerd in groepsidentiteit. Hij is gefascineerd door de Forest Finns: een bijzondere leefgemeenschap die begin1600 is neergestreken bij de grens van Noorwegen en Zweden. Er zijn geen statistieken bekend over de grootte van deze bevolkingsgroep. Het is zelfs zo dat het enige officiële criterium om bij deze groep te horen, ongeacht etnische achtergrond, is dat je voelt dat je Forest Finn bent.

Roos van Geffen: Chrooma

Naar aanleiding van Zwarte School ontwikkelt Roos van Geffen Chrooma, waarin zij de bezoekers van FOTODOK in kaart brengt op basis van hun huidskleur. Waar past jouw huidskleur in het kleurenspectrum? En wat gebeurt er met je tijdens de fysieke handeling van het op kleur sorteren van je eigen kleur en die van anderen? Gedurende de tentoonstelling kunnen andere bezoekers jouw kleur op een andere plek leggen waardoor de indeling verandert. Door dit onderzoek ontstaat een beeld van de bezoekers van FOTODOK op basis van huidskleur.

Gilleam Trapenberg: Big Papi

Gilleam Trapenberg is geboren en opgegroeid op Curaçao, en onlangs afgestudeerd aan de KABK. Big Papi is een visueel onderzoek naar de beeldcultuur van mannelijkheid in het Caraïbisch gebied. Hij bevraagt stereotypes en clichés die geassocieerd worden met de machocultuur.

Ruilen van lichaam in The Machine to Be Another

Hoe zou de wereld eruit zien als je deze kunt bekijken door de ogen van een ander? FOTODOK produceert tijdens Voorbij Wij en Zij samen met BeAnotherLab nieuwe verhalen voor hun 'Library of Empathy'. Met de interactieve VR installatie van deze groep internationale kunstenaars, onderzoekers en activisten kun je van lichaam ruilen met iemand aan de andere kant van de wereld. Deze intense ervaring is wereldwijd een hit. Van 13 tot en met 20 oktober is de installatie in Utrecht.

Informatie

De tentoonstelling Voorbij Wij en Zij is te zien in Fotodok Utrecht, de Lange Nieuwstraat 7. Info: www.fotodok.org

Reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox