Logo stadsbladutrecht.nl


De Kleine Vleeshal aan de Lange Nieuwstraat is opengesteld tijdens de Open Monumentendagen. Eigen foto
De Kleine Vleeshal aan de Lange Nieuwstraat is opengesteld tijdens de Open Monumentendagen. Eigen foto (Foto: Open Monumentendagen)

Boeren, burgers en buitenlui op Open Monumentendag

  Cultuur

UTRECHT - Op zaterdag 9 september vindt in Utrecht de 31e Open Monumentendag plaats. Het landelijke thema dit jaar is 'Boeren, burgers en buitenlui'. Opvallende deelnemers onder de ruim 70 opengestelde monumenten in deze editie zijn de Kleine Vleeshal, Cereol en Villa Jongerius.

In de stad kwamen boeren en burgers elkaar tegen voor handel, vertier of kerkgang. In de 19e eeuw verloren de stadswallen hun functie; steden breidden zich uit, boeren werden burgers en steeds meer burgers werden buitenlui. Deze ontwikkeling bood kansen voor nieuwe stromingen in de kunst en architectuur. Eén van de mensen die in Utrecht zijn sporen heeft achtergelaten is Gerrit Rietveld, icoon van Het Nieuwe Bouwen en De Stijl. In het kader van het themajaar 100 jaar De Stijl is er veel aandacht voor Rietveld, maar ook voor tijdgenoten als Dudok en Van Ravesteijn.

In Utrecht worden meer dan zeventig monumenten opengesteld, verdeeld over drie thema's: monumenten als ontmoetingsplaats, de veranderende stad, en het Nieuwe Bouwen en De Stijl. De wandelingen in de binnenstad staan in het teken van 'plaatsen van ontmoeting', waar boeren, burgers en buitenlui elkaar tegen het lijf liepen.

Voor de monumenten in de 'buitenstad' zijn twee fietsroutes uitgezet. De Oostroute heeft als thema de veranderende stad. De Westroute heeft als thema de transformatie van landelijk gebied naar industrie- en woongebied. Voor mensen die zich op zaterdag 9 september op tijd aanmelden is er een speciale Rietveld-fietstocht. De Open Monumentendag wordt opgeluisterd door muziek, een monumentenmarkt in de Pandhof en een uitgebreid nevenprogramma. Info: openmonumentendagutrecht.nl

Reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox