Foto: Bibliotheek Utrecht

Column: Chill

  Column

"Pap, mag ik je een muziekje laten horen?" Jongste zoon vraagt mij dit bijna elke dag. Meestal antwoord ik dan bevestigend. Waarna er steevast een hiphopnummer uit zijn mobiel schalt. Totaal onverstaanbaar voor mij, maar blijkbaar niet voor zoonlief. "Chill toch?" is zijn commentaar. De meeste teksten rapt hij ook moeiteloos mee. (Idee: misschien moet zijn huiswerk ook maar in hiphopvorm worden aangeboden?)

Nou heeft hij dit niet van een vreemde, want ook ik zelf kan moeilijk zonder muziek. Alleen zijn dat bij mij dan meer cd's (weet u nog, die zilveren schijfjes van vroeger). Die staan allemaal keurig in hoesjes in houten cd-kasten, netjes gecatalogiseerd in een Excel bestand en geordend op volgnummer (momenteel 2662 stuks). Tja, je bent een ouderwetse bibliothecaris of niet. Een rare vader zouden mijn kinderen zeggen. Die hebben nog nooit een cd aangeraakt, laat staan gedraaid. En dan heb ik het niet eens over mijn lp-verzameling... Qua muzieksmaak liggen wij thuis ook al niet zo op één golflengte. Als ik een mooie gierende gitaarsolo of een fijne synthesizer-riedel laat horen word ik meewarig aangekeken en vriendelijk gevraagd 'iets rustigers' op te zetten. Dan verdwijn ik maar naar boven.

Gelukkig kan ik mijn muzikale ei behoorlijk kwijt bij de bibliotheek. Zo leen ik regelmatig cd's van de muziekcollectie in de Centrale Bibliotheek, al dan niet via Muziekweb, dat is de landelijke centrale muziekbibliotheek in Rotterdam. Op hun website kun je muziek lenen en beluisteren en je vindt er veel informatie over muziekstijlen. Verder kun je elke derde vrijdag van de maand 's middags naar een gratis concert in de Centrale Bibliotheek. En sinds enkele maanden heeft de Bibliotheek Zuilen een mobiele studio waar je zelf beats en raps kunt opnemen.

Ik zie onze jongste zoon er al kwijlend rondlopen. Tenslotte zijn er op 17 tot en met 19 mei tijdens de opening van de Bibliotheek Leidsche Rijn Centrum diverse muzikale optredens: Zing Nederland Met Me op vrijdag, De Vuilnismannen die trommelen op 'rommel' op zaterdag en zondag vertolkt BecxKwadraat liedjes van Annie M.G. Schmidt.

Laatst liet jongste zoon weer een muziekje horen. Voor het eerst herkende ik iets. Bleek het 'Jailhouse rock' van Elvis Presley te zijn! Hoe chill is dat?

Marc Conraads

Bibliotheek Utrecht

Informatie

Meer informatie over alle muziekactiviteiten vind je in de agenda van de Bibliotheek Utrecht

www.bibliotheekutrecht.nl/agenda.html

En voor een schat aan websites over muziek ga je naar

www.bibliotheekutrecht.nl/speciaal-voor/muziekliefhebbers/links-muziek.html

Lenen of beluisteren via Muziekweb gaat via

www.muziekweb.nl/

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden