Foto: Bibliotheek Utrecht

Column: 'Seniorenmomentje'

  Column

Ik weet natuurlijk niet alles. Maar als rechtgeaarde bibliothecaris weet ik wel vaak hóe ik iets kan vinden. Of waar. Leuk voor als je thuis op de bank zit te kijken naar 'Twee voor twaalf' of 'Per seconde wijzer'. Sowieso zeggen de deelnemers altijd dat het 'thuis op de bank veel gemakkelijker is'.

Maar de laatste tijd heb ik steeds vaker een 'seniorenmomentje'. Dan weet ik echt wel iets, maar kan er nét even niet opkomen. "Hoe heet die actrice ook alweer? Je weet wel, dinges, die ook in die film speelt van dat boek? Waar we het laatst over hadden. Uhm, dinges… Je weet het vast wel!" Dat soort gesprekken. Fijn als ik op dat moment even mijn telefoon kan pakken om snel die actrice, die film, dat boek, en die serie op te zoeken. Zodat het gesprek weer door kan gaan En ik niet 's nachts wakker schrik omdat het me dan pas allemaal weer te binnen schiet.
Een paar keer heb ik meegespeeld in een pubquiz. Dan heb je er helemaal niks aan dat je goed bent in opzoeken. Want dat mag dan natuurlijk weer niet. Dan is het vooral handig om in een team te zitten met mensen die allemaal verschillende soorten kennis hebben. En mensen met een goed geheugen in je team. Dat is wel zo goed voor het scoreverloop.
Toen mijn zoon een half jaar in Edinburg woonde, deden we daar ook een keertje mee aan een pubquiz. In het Engels uiteraard. Toen er een cryptische taalvraag kwam, was ik toevallig de enige die het antwoord wist. Heel goed voor mijn ego én voor onze score. Want precies met dát antwoord werd ons team derde!

In de Centrale Bibliotheek is elke laatste woensdag van de maand ook een pubquiz. Quizmasters Merel Jansen en Frank Heinen testen je kennis over muziek, kunst, film en boeken. Elke maand is er een speciale gast. Op woensdag 27 februari komt Murat Isik, schrijver van het bekroonde boek 'Wees onzichtbaar'. Er is één ronde vragen met zijn favoriete fragmenten. Als ik een goed team vind, doe ik zeker mee. Want op die vragen zal ik het antwoord wel weten, toch?

Isabella Arons

www.bibliotheekutrecht.nl/

Meer berichten