Foto: Bibliotheek Utrecht

Column: 'Hoop, troost en proost!'

  Column

December, altijd weer een bijzondere maand. De dagen worden korter, de avonden langer. De tijd van schemerlampjes en kaarsjes. Ledlampjes inmiddels, sinds een klein binnenbrandje – iets met een waxinelichtje en een vitragegordijn – net zo gezellig én veilig! En de tijd van stemmige muziek en met een boek op de bank, thee of warme chocolademelk onder handbereik. Kortom, lekker knus.

Het doet mij zó denken aan vroeger, ik ben ermee opgegroeid. Mijn vader is musicus. De Kersttijd betekende voor hem veel extra orgelspelen en dirigeren in de kerk. Als klein meisje ging ik graag mee voor de mooie muziek. Als ik mij heel rustig hield mocht ik zelfs mee naar boven bij het koor, op de orgelbank zitten.

'December, altijd weer een bijzondere maand'

Het mooiste was natuurlijk de nachtmis, 24 december om 12 uur 's nachts. Eerst heel lang opblijven, dan de lange mis met de prachtige muziek. Terwijl iedereen naar buiten liep, zat mijn vader nog op het orgel te spelen. En daarna, als echt iedereen weg was, mochten wij mee naar de pastorie, waar mijn vader een borrel en een sigaar kreeg, dat kon toen nog. Als we dan rond 2 uur, half 3 's nachts thuiskwamen stond er een enorm kerstontbijt klaar, compleet met kerststol, worstenbroodjes en balkenbrij. Zo bijzonder! Zeker als je bedenkt dat wij normaal gesproken al voor 20.00 uur in bed lagen.

Ook aan oudejaarsavond heb ik dit soort herinneringen. Oliebollen, appelflappen en warme chocolademelk, dat was dan ons avondeten. Daarna deden we spelletjes en keken we naar de oudejaarsconference. Om 12 uur 's nachts mochten we een paar sterretjes aansteken, aan groot vuurwerk deden we niet. Mijn oma, als zij er bij was, werd altijd wat treurig, zij keek vooral terug naar het oude jaar. Ikzelf keek liever vooruit, benieuwd naar wat het nieuwe jaar zou brengen.

Hoop, troost en proost, dat vat voor mij de decembermaand mooi samen. Precies met dat motto organiseert de Bibliotheek deze maand een aantal activiteiten: Bibliotheekgast mediapriester Roderick Vonhögen, het Groot Dictee, een Dialooggesprek mét soep, de Pubquiz Op hoop van zegen, Boek & Film de Snelwegkerk, een dromerige vrijdagmiddagconcert of zingen over morgen bij Zing Nederlands Met Me.

Genoeg te doen dus, ik verheug me er nu al op.

Isabella Arons
Bibliotheek Utrecht

Meer weten? Belangstellenden kunnen voor informatie over alle programma's kijken op de website van de bibliotheek Utrecht:

www.bibliotheekutrecht.nl/agenda.html

Meer berichten