Foto: Luigi

Column: Schoolkeuzestress

  Column

Ras-Utrechter Luigi verruilt na 50 jaar zijn Stadsie voor het leven en werken op Bed & Breakfast en wijngaard "De Wijnstaete" in een dorp in het oosten van het land. Hoe hij en zijn gezin de overgang ervaren beschrijft hij in een aantal columns vanuit puur Utregs perspectief.

Er breken spannende tijden aan voor kinderen die in groep 8 zitten. Ook onze oudste zoon gaat volgend jaar naar de middelbare school. Onlangs waren in ons dorp de voorlichtingsbijeenkomsten van de twee scholen die in aanmerking komen, beiden ongeveer op tien kilometer fietsafstand van ons huis.

De presentaties beloven een leuke introductieweek, extra begeleiding voor kinderen met dyslexie, adhd of een andere zorgbehoefte. Uitdagende programma's met Cambridge Engels en robotica of een uitwisselingprogramma met Indiase scholen.

Maar voor onze zoon gaat het natuurlijk vooral ook om wie van zijn vrienden waar naar toe gaat. Met wie hij mee kan fietsen en met welke bekenden hij in de klas komt. Als ouders sta je een beetje aan de zijlijn te adviseren en overwegingen mee te geven: "Kies niet alleen voor gezelligheid, probeer ook een keuze voor de inhoud te maken."

Welke school het wordt weten we nog niet. We gaan begin 2019 nog een keer rustig de voorlichtingsdagen in de scholen zelf bezoeken en maken dan, samen met onze zoon, een definitieve keuze. En wat nou zo prettig is? Dat we nu al weten dat welke keuze we ook maken, hij zeker op die school terecht kan.

Hoe anders is dat in Utrecht, waar we vorige week nog bij vrienden waren. Die zitten in hetzelfde proces, maar daar gaat het er heel anders aan toe. Een aantal middelbare scholen zijn populair. Te populair, want daarvoor zijn elk jaar meer aanmeldingen dan er leerlingen kunnen worden toegelaten.

In Utrecht heeft men er voor gekozen dat ouders hun kinderen in de eerste aanmeldingsronde maar voor 1 school mogen opgeven. Wat doe je dan? Geef je je kind op voor de school waar hij/zij het allerliefste naar toe wil en waarvan je weet dat er voor toelating een loting gaat plaatsvinden? Misschien heb je geluk en wordt je geplaatst. Maar wat als je uitgeloot wordt? Hoe groot is dan de kans dat je in de tweede ronde wel op de net iets mindere school geplaatst wordt?

Daarom kun je in de eerste ronde ook een andere strategie kiezen en op de net iets mindere populaire school gokken waar je in de eerste ronde meer kans maakt op plaatsing.
Wat is wijsheid? De ouders en hun kinderen zitten de komende tijd met schoolkeuzestress.
En dan heb ik het nog niet over vrienden die in Amsterdam wonen. Zij moeten een lijstje inleveren met maar liefst 9 (!) scholen waar zij hun kinderen eventueel op geplaatst zouden willen hebben. En dan maar afwachten welke het wordt.

Schoolkeuzestress heeft in de Randstad een heel andere betekenis dan op het platteland.

Luigi Mascini
info@wijnstaete.nl

Meer berichten