Foto: Bibliotheek Utrecht

Column: Tekenen?

  Column

Tekenen en schilderen. Iedereen in mijn familie heeft er talent voor. Mijn vader komt uit een familie van kunstenaars en hijzelf schildert en tekent al zijn hele leven als hobby. Mijn zussen maken de mooiste schilderijen en aquarellen. Ook mijn broers zijn creatief. Ikzelf ben de uitzondering, helaas.

Als kinderen gaven wij bij elke verjaardag altijd zelfgemaakte cadeautjes. Er lagen dan de mooiste tekeningen, schilderijtjes of beeldjes klaar én iets onherkenbaars van mijn hand. Tot ik per ongeluk een glas water omstootte over een tekenvel en daar wat inkt en verf in liet druppelen. Toen het opgedroogd was zag ik er een vogel in, die kon ik omtrekken met zwarte stift… Wat was ik trots: eindelijk had ook ik een keer iets moois getekend!

'Er lagen de mooiste tekeningen, én dan nog iets onherkenbaars van mijn hand'

Op school kwam ik daar niet mee weg. De lessen tekenen en handvaardigheid waren niet al te creatief. Je moest altijd precies nadoen wat de leerkracht voordeed. Heel precies. Lukte dat niet, en dat was bij mij steevast het geval, dan kreeg je geen goed cijfer. Niet echt een stimulans om zelf lekker aan de slag te gaan.

Ik had nooit gedacht dat ik nog eens met plezier zou tekenen. Vorige week was ik bij een bijeenkomst, waar ook een kleine tekenworkshop werd gegeven. Eerst moest ik twee minuten met m'n ogen dicht denken aan een favoriete plek. Hoe ziet het er daar uit, hoe ruikt het, wat hoor ik er, hoe voelt het? Daarna gingen we tekenen. Het hoefde niet precies en mooi, het mocht ook een plattegrond zijn. Je kon bijvoorbeeld met woorden en vormen werken. Ik kreeg er zowaar lol in.

Dat was in de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU). Hun studenten gaan projecten doen in de Bibliotheek. Als eerste het Herfstvakantie Tekenfestival: workshops tekenen in 5 Bibliotheken. Iedereen die wil, jong en oud, mag komen tekenen. Studenten van de HKU zorgen voor de begeleiding. En de mooiste tekeningen komen in het Centraal Museum, bij 'De Line up' van de Utrechtse beeldend kunstenaar Robbie Cornelissen.

De hele herfstvakantie zijn er in de Bibliotheken tekenactiviteiten, van wormen tekenen en tekenrobots maken tot je favoriete plekje in de stad. Ik zal met plezier meedoen!

Isabella Arons
Bibliotheek Utrecht

Zie voor het volledige Herfstvakantie Tekenprogramma van 21 tot 26 oktober www.bibliotheekutrecht.nl/actueel/herfsvakantie-tekenfestival.html

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden