Logo stadsbladutrecht.nl


Foto: Bibliotheek Utrecht

BabyBoekenFestival

  Column

Voorlezen aan baby's, dat heeft toch geen zin? Dat snapt een baby toch niet? Die opmerking kreeg ik vroeger regelmatig bij ouderavonden. Dat lijkt logisch. Een baby snapt niet wat je zegt en zegt zéker nog niks terug! Maar betekent dat dan dat je zelf ook maar zwijgt? Gelukkig niet… er wordt heel wat afgekletst tegen baby's, voordat ze hun eerste woordje zeggen. En dat is maar goed ook. Voor de taalontwikkeling, want baby's leren al taal voordat ze kunnen praten door te luisteren en na te doen. En het is ook nog eens heel gezellig om boekjes te lezen met je kind, te zingen of rijmpjes op te zeggen.

'Voorlezen aan baby's, dat heeft toch geen zin?'

Toen mijn zoon zo'n negen maanden oud was hadden we samen al heel wat gelezen. Hij verslond boekjes, letterlijk soms, want leren gaat op die leeftijd nog vaak via de mond. Toen begon een periode dat hij veel ziek was; verkoudheid, oorontsteking, longontsteking, eczeem, achter elkaar door. Daar kreeg hij toen ook nog eens pseudokroep bij, een ontsteking van de luchtwegen waarbij een blafhoest hoort. De eerste keer dacht ik dat er een herdershond naast zijn bedje stond, zo klinkt dat zo ongeveer. Heel eng. Rustig blijven was het advies, en stomen. Heel wat nachten heb ik met hem opgezeten, in de keuken, 4 pannen water op het gas en de douche aan. En wat doe je dan ondertussen? Boekjes lezen, liedjes zingen en rijmpjes opzeggen. Totdat het zakte en hij weer kon slapen. Alles wat er te lezen viel aan baby- en peuterboekjes hebben we wel gelezen in die tijd. Elke keer weer. Want "nog een keer" kon hij al snel zeggen! Gelukkig ging deze periode weer over en kwamen er minder slapeloze nachten. Voorlezen ben ik wel altijd blijven doen, tot groot plezier van mijn zoontje én van mijzelf.

Daarom ben ik ook zo blij met het Babyboeken Festival op zondagochtend 24 juni in de Centrale Bibliotheek. Met de vijf mooiste babyboekjes van dit moment. Met workshops, verhaaltjes en muziek. Je kunt er samen lezen, luisteren, dansen en beleven. Mis het niet en reserveer snel een plekje via de website van de Bibliotheek.

Isabella Arons

Meer berichten