Help!

  Column

"Waarmee kan ik u helpen?" Hoe vaak ik die zin al niet heb uitgesproken in de Bibliotheek. Want helpen doen wij, elke dag, op allerlei manieren. Zo geef ik boekentips en help ik mensen de weg vinden binnen onze collectie of op internet. En soms ga je een stapje verder.

Voorbeeldje: in 2007 kreeg ik de volgende vraag van een klant: "Waarom speelt het Duitse voetbalelftal in het zwart-wit?" Moeilijk. Op internet was toen niks te vinden, in boeken ook niet. Ten einde raad maar de Duitse voetbalbond gebeld en zowaar, daar wist iemand het antwoord. Danke schön.
Nog eentje: er kwam een jongen aan de balie die een spreekbeurt moest maken over liften. Nou bestaan daar niet echt veel boeken over dus dat werd moeilijk. In een opwelling gaf ik hem het telefoonnummer van onze liftfabrikant. Gevolg: hij kreeg een uitgebreide rondleiding door de liftfabriek en gaf een hele mooie presentatie! Missie geslaagd.
Mij geeft het altijd weer een fijn gevoel als een klant met het juiste antwoord of boek de deur uit gaat. Dit is wel de reden dat ik het Bibliotheekvak gekozen heb. Niet alleen vanwege de boeken, maar juist vanwege het behulpzaam kunnen zijn.
Zo helpen wij scholieren ook met werkstukken in onze Skoolzones: hier kunnen zij dagelijks een mooie powerpoint of ingewikkeld Word-bestand maken, de medewerkers van de Bibliotheek helpen daarbij. Maar ook aan de oudere mens wordt gedacht. Via het project 'Ouderen in de wijk' helpen wij kwetsbare ouderen om weer mee te doen in de maatschappij. Daarbij hebben wij voor deze groep ook speciale Vraag je wijzer –inloopspreekuren, en tablet- en computerinlopen en leestafelgesprekken. En dan heb ik het niet eens over alle taalgroepen en sollicitatiespreekuren die de Bibliotheek aanbiedt. Zo wordt een ogenschijnlijk rustige woensdagochtend in Kanaleneiland elke week een bruisend geheel waar soms wel zes groepen tegelijk intensief bezig zijn.
Maar nu wit u natuurlijk weten hoe het nu zat met het Duitse voetbalelftal? Nou, eigenlijk een heel simpel antwoord: zwart en wit waren de kleuren van het oude Pruisen. Je weet maar nooit wanneer zo'n weetje van pas komt. Bij een pubquiz of zo. Heb ik toch weer geholpen.

Marc Conraads, medewerker de Bibliotheek Utrecht

Meer berichten