Logo stadsbladutrecht.nl


Foto: Bibliotheek Utrecht

Gruwelijk eng!

  Column

Het is nacht, stikdonkere nacht… Zeven roverhoofdmannen zitten om een vuur.
De grootste roverhoofdman neemt het woord: 'Het is nacht, stikdonkere nacht...'

Met mijn twee broertjes en mijn twee zusjes hang ik aan mijn vaders lippen. We zitten in een restaurant en het duurt zó lang voordat het eten komt. Om het wachten te bekorten, vertelt mijn vader ons dit spannende verhaal, het is onze favoriet. Hoe het precies verder ging? Dat weet ik nu, meer dan veertig jaar later, niet meer. Wel weet ik nog dat het zinnetje 'Het was nacht, stikdonkere nacht' heel vaak terug kwam. En dat mijn vader het extra spannend vertelde: soms liet hij zijn stem liet zakken en ging hij steeds zachter praten en fluisteren, om dan ineens bijna te roepen 'Het was nacht, stikdonkere nacht!'. Eén keer schrok ik daar zo van, dat ik moest gillen. Daarvan liet de ober van schrik dan weer bijna een schaal met eten op de grond vallen. Het einde van het verhaal kregen we nooit te horen, omdat we dan altijd al gingen eten.

Heerlijk, zo'n gruwelijk eng verhaal. Zeker in een veilige, besloten omgeving. Want is dát niet het fijne aan al die spannende boeken, tv-series, games en films? Heerlijk, gruwelijk eng, kippenvel en zweethanden, maar gelukkig gebeurt het niet echt. Niet voor niets is dit genre al jaren zo populair.

De Kinderboekenweek heeft dit jaar 'Gruwelijk eng' als thema. Van 4 tot en met 15 oktober staat in de Bibliotheek Utrecht alles in het teken van griezelen. Kinderen kunnen griezelboeken lezen als De Griezelbusreeks van Paul van Loon, 'De Zombie van Zandwijk' van Reggie Naus of de Harry Potterserie van J.K. Rowling. Bij elke uitlening krijgen ze ook een eng cadeautje. En voor échte waaghalzen zijn er spannende activiteiten en voorstellingen, zoals de griezelige improvisatieshow van Hakim. En je kunt ook je eigen 'Freak' maken. Daarnaast is er ook een heus Griezelgala, waar kinderen in hun griezeligste outfit over een bloederige rode loper naar een avond vol spanning en griezel kunnen. Bekijk het programma op www.bibliotheekutrecht.nl/kinderboekenweek

Isabella Arons
De Bibliotheek Utrecht

Meer berichten

Shopbox